Hongkong heeft de verkoop van enkele kweekvleesproducten goedgekeurd. Daarmee is de stadstaat het vierde land ter wereld dat de consumptie van kweekvlees toestaat.
Het land heeft de consumptie en verkoop van twee gekweekte kwartelproducten van de Australische startup Vow goedgekeurd. De producten zullen worden verkocht in The Aubrey Bar in the Mandarin Oriental Hotel, gelegen in het centrum van Hongkong.
Drie landen gingen Hongkong voor. Singapore, de Verenigde Staten en Israël hebben de consumptie van enkele kweekvleesproducten al goedgekeurd. In het eerste land wordt kweekvlees al sinds 2021 in verschillende restaurants geserveerd en sinds dit jaar wordt er in de supermarkten van het land een product verkocht dat voor 3% uit gekweekte kippencellen bestaat.
Zelfstandige beslissing
Hongkong is het grote buurland China voor. Hoewel China en Hongkong economisch sterk vervlochten zijn, neemt Hongkong beslissingen over voedselveiligheid zelfstandig. Het buurland is zelf wel hard aan het werk aan de toelating van de alternatieve proteïne.
De Chinese voedsel- en warenautoriteit heeft aangegeven te werken aan een framework om de veiligheid te garanderen. Het land heeft zo'n 80 miljoen yuan (bij de huidige wisselkoersen €10,40 miljoen) in de technologie geïnvesteerd.