De rundvleesprijs blijft op het moment in ballans. Tegenovergestelde trends op de markten voor vlees- en melkkoeien zorgen voor een gelijke notering op de Vee en Logistiek. Daarnaast blijft blauwtong een groot probleem voor de kalverenmarkt.
De rundvleesprijs is deze week gestageerd na een daling van 10 cent in twee weken. In week 38 noteerde de prijs van U-kwaliteit rundvlees €4,63 per kilo. In de weken 40 en 41 noteerde de Vee & Logistiek €4,53.
De rundvleesprijs blijft in balans door de tegenstrijdige ontwikkelingen op de markten van melkkoeien en vleeskoeien. Volgens ingewijden in de markt is er flink wat druk op de markt voor melkkoeien. Slachtprijzen staan in zowel Nederland als Duitsland onder druk. Slachterijen geven aan dat de verkoop van allerlei onderdelen moeizaam verloopt. Volgens hen is de prijs van snippers met ongeveer €1 per kilo gedaald en de daling is bij de meeste luxe onderdelen nog sterker.
Speciaalzaken lopen goed
Slachterijen van luxe vleeskoeien geven daarentegen aan dat het op het moment moeilijk is om aan genoeg runderen te komen. De verkoop van het meest luxe segment lijkt op het moment goed te lopen. Ingewijden in de markt geven aan dat vooral de verkoop in speciaalzaken sterk is.
Het lijkt erop dat consumenten die (vrijwel) al hun boodschappen in de supermarkt, op het een stuk minder rundvlees inkopen dan consumenten die slagers of speciaalzaken bezoeken. Ingewijden in de markt denken dat vooral gezinnen door inflatie minder geld aan eten uitgeven, terwijl ouderen en kinderloze stellen (die het geld en de tijd hebben om in speciaalzaken te winkelen) amper op hun voeding bezuinigen. Daarnaast wordt geredeneerd dat mensen met een grote buidel door de hoge indexeringen meer gecompenseerd worden dan de inflatie, terwijl consumenten met een lager inkomen door hun hoge energierekening ondanks hun hogere salarissen moeten bezuinigen.
Aanbod loopt uiteen
Ondanks de lagere vraag ontwikkelen de slachtcijfers zich redelijk gemiddeld. Op het moment worden ruim 11.000 runderen per maand geslacht. Daarmee ligt het slachtcijfer net boven het vijfjarig gemiddelde. Nu de melkproductie daalt, kiezen veel melkveehouders ervoor om runderen naar de slacht te brengen. Deze stroom bestaat min of meer onafhankelijk van de vraag, aangezien runderen met een lagere productiviteit op een bepaald moment vervangen moeten worden. Aangezien de voorraden in koel- en vrieshuizen aanzienlijk zijn, hebben slachthuizen eigenlijk maar één optie en dat is hun prijzen verlagen.
Ook op het gebied van het aanbod is het beeld voor vleesrunderen omgekeerd. Het aanbod is niet lager dan anders, maar door de grote vraag is de markt krap. Omdat in Nederland traditioneel niet al te veel vleesrunderen worden gehouden, hebben vooral kleinere lokaal georiënteerde slachthuizen moeite om aan voldoende vleesvee te komen. Het lijkt erop dat de markt voor luxe vleesvee het vooral van import moet hebben.
Blauwtong blokkeert kalverhandel
Daarnaast blijft blauwtong een groot probleem, met name voor de kalverhandel. Door de ziekte ligt de afzet export van kalveren stil in veel Europese landen, waaronder Nederland. Slachterijen van vleesvee vrezen dat het hierdoor moeilijker kan worden om aan runderen te komen. Ingewijden in de markt vertellen dat veel Nederlandse vleesrunderen van Franse afkomst zijn. Een aanzienlijk deel van de runderen wordt als kalf naar Nederland geëxporteerd om in Nederland tot vleeskoe uit te groeien. Nu de export stil ligt vrezen slachterijen voor tekorten op de lange termijn.
Voor melkveehouders dreigt het tegenovergestelde probleem. Aangezien blauwtong ook in Nederland heerst, lijkt Nederland op het moment niet in staat om hun kalveren te exporteren. Aangezien de binnenlandse consumptie van kalfsvlees laag is, zal het voor melkveehouders ingewikkelder zijn om mannelijke kalveren af te zetten.