De daling van de varkensstapel vlakt af, constateert de Rabobank in een nieuw rapport. Toch zijn we nog ver weg van een toename van het aanbod. Volgens de bank liggen stijgende slachtprijzen in het vierde kwartaal voor de hand.
De varkensvleesproductie is in de eerste zeven maanden in de Europese Unie en het Verenigd-Koninkrijk met 8,6% gedaald. De daling in de zeugenstapel viel door goede slacht- en varkensvleesprijzen een stuk lager uit. De Nederlandse zeugenstapel daalde met slechts 0,6% en in Duitsland nam de zeugenpopulatie met 2% af, zo schrijft de bank. In Spanje, Frankrijk en Denemarken waren de dalingen respectievelijk 2,5%, 1,1% en 0,4%.
Volgens de Rabobank valt hieruit af te leiden dat de daling van de varkensstapel afvlakt. Dat de varkensstapel in 2024 weer gaat groeien, is volgens de Rabobank echter hoogst onwaarschijnlijk. Volgens de bank zijn de structurele afname van de varkensstapel in Duitsland, uitbraken van het PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome) in Spanje, en de ammoniakreductie in Nederland en België hierbij doorslaggevend.
Prijzen nog altijd hoog
Het kan niemand zijn ontgaan dat de varkensvleesprijzen deze zomer stevig zijn gedaald. Volgens de Rabobank daalden de Nederlandse varkensvleesprijzen met 12%. Toch benadrukt de Rabobank dat de karkasprijzen in de EU in week (39) nog 8% hoger lagen dan het jaar ervoor. De biggenprijs lag op hetzelfde moment 26% hoger dan een jaar eerder. De Rabobank verwacht deze trends zich keert. Voor het vierde kwartaal van 2023 heeft de bank een stijging voor ogen, in verband met een hogere vraag tijdens de feestdagen.
Hierin schuilt mogelijk een risico voor de vraag. "Waarschijnlijk zijn structureel lagere consumentenprijzen nodig om de vraag aanhoudend te laten stijgen", zo is in het rapport te lezen. De afzet wordt zowel binnen als buiten Europa geremd door hoge prijzen. In de eerste zeven maanden van 2023 daalde de export van varkensvlees vanuit de EU met 5,5%. Brazilië lijkt de volumes te compenseren. De export van het Zuid-Amerikaanse land steeg in dezelfde periode met 90.000 ton 19%. Wel worden de lagere exporten gecompenseerd door een grotere afzet binnen de EU en het Verenigd Koninkrijk. In dezelfde periode steeg de Nederlandse afzet in dit gebied met 10%.
Marges
Daarnaast constateert de Rabobank dat de marges van varkenshouders dalen. Voerprijzen waren gemiddeld 20% lager in september dan in dezelfde maand van 2022 en volgens de bank is dat voldoende om de daling van de varkensprijzen te compenseren. De Rabobank verwacht dat deze trend niet keert en schrijft dat de prijzen van agrarische grondstoffen waarschijnlijk verder onder druk komen te staan. Het aanbod van maïs neemt namelijk toe en de Rabobank schrijft in het rapport dat de Chinese vraag naar soja daalt. Dit laatste punt wordt overigens niet door iedereen onderschreven. De soja-export uit China zit op het moment namelijk in de lift.