De rundvleesmarkt staat nog altijd onder druk. Het aantal slachtingen is hoog en slachterijen geven aan geregeld nee te moeten verkopen. Vooral vlees van melkvee heeft het moeilijk. Het heeft er alle schijn van dat de markt inzet op aanbiedingen om rundvlees weer aan de man te krijgen.
De slachtprijs van runderen is met zo'n 10 cent gedaald. Tussen week 40 en week 42 werd rundvlees van U-kwaliteit voor €4,58 per kilo verhandeld. In week 44 was dat €4,48.
De situatie op de rundvleesmarkt blijft in grote lijnen ongewijzigd. Het aanbod blijft hoog, terwijl de vraag moeizaam herstelt. Daarnaast ligt ook het slachtcijfer nog altijd net boven het vijfjarig gemiddelde. Op het moment worden rond de 11.200 runderen geslacht. Dit is in lijn met de verwachtingen, want door de lagere productiviteit van melkkoeien worden er veel extra runderen naar de slacht gebracht. Volgens sommige ingewijden in de markt zijn deze cijfers zelfs nog wat geflatteerd. Volgens sommige slachterijen is het aanbod ongeveer een vierde hoger dan de capaciteit.
Dat de prijs niet nog verder wordt gedrukt, komt vooral omdat slachterijen bang zijn veehouders tegen het hoofd te stoten. Ingewijden geven aan dat het aantal slachtingen rond het maximum zit. Andere jaren zou het slachtcijfer richting de kerst nog wat stijgen. De bereidheid om de slachtcapaciteit uit te breiden is op het moment niet al te groot. Dit zou kunnen beteken dat het verhoogde aantal slachtingen niet de toppen van voorgaande jaren haalt, maar dat er over een langere periode extra runderen geslacht worden.
Het mag niet verbazen dat er nog altijd een overschot is aan vlees van melkkoeien. Ondertussen zijn de tekorten aan vleeskoeien wat ingedamd. Volgens ingewijden in de markt is alleen de vraag naar dikbilrunderen nog groter dan het aanbod. De rest van de markt is volgens slachterijen in balans. Dit geldt echter niet voor vleesstieren.
Verschillende slachterijen geven aan dat er een groot overschot aan stieren is. Opvallend genoeg is dit nog niet in de prijs terug te zien. In Woerden daalde de prijs met 5 cent en in Leeuwarden daalde de prijs met 10 cent in week 43. Ingewijden in de markt zijn van mening dat een daling op zijn plaats is. Al zou het prijsverschil tussen de veemarkten erop wijzen dat de overschotten ook een regionaal fenomeen kunnen zijn.
Op het gebied van onderdelen is er in grote lijnen weinig veranderd. Luxe onderdelen van melkvee lopen nog steeds moeizaam. Ingewijden geven aan dat ze vooral de kerstvraag afwachten. Een flinke impuls in de markt is zeker niet uitgesloten. Door de lagere prijzen zouden supermarkten in de aanloop naar de kerst weleens met verschillende steaks kunnen stunten. Ondertussen loopt de verkoop van luxe onderdelen van vleesvee goed door.
De verkoop van snippers loopt wat beter dan enkele weken geleden. Volgens ingewijden in de markt krimpen de vriesvoorraden. Dit komt onder meer door aanbiedingen bij grossiers, al doen ook supermarkten een duit in het zakje. Zo deed zowel Albert Heijn als Jumbo hamburgers en slavinken in de aanbieding. Al met al heeft het er alle schijn van dat rundvlees het voor zijn vraag op het moment vooral van de aanbiedingen moet hebben.