Na een kleine daling is de slachtprijs van runderen op het moment stabiel. Afgelopen feestdagen was rundvlees behoorlijk in trek. Ten opzichte van 2022 was er deze feestdagen een duidelijk herstel van het aantal slachtingen. De verwachting van de markt is dat de prijs in de eerste weken van 2024 redelijk in balans blijft.
Met het aflopen van de kerst heeft de slachtprijs van runderen een stapje naar beneden gezet, maar inmiddels is de prijs stabiel. Tussen de weken 47 en 50 was de prijs van U-kwaliteit rundvlees op de Vee en Logistiek €4,63. In de week van kerst (week 51) daalde de prijs naar €4,58, om daarna te stabiliseren.
Vaak is er in week 52 nog wel een kleine opleving en daalt de gemiddelde rundvleesprijs in het nieuwe jaar weer. Dit jaar blijft de stijging op het laatste moment uit. Dat heeft voornamelijk te maken met de dagen waarop de feestdagen vielen. De slachtcijfers van week 52 zijn nog niet beschikbaar, maar in de regel daalt het aantal slachtingen vanaf de kerstdagen omdat veel arbeidsmigranten naar hun thuisland reizen. De verwachting is dat het slachtcijfer dit jaar nog lager uitvalt, aangezien de feestdagen direct op maandag vielen. De al beperkte capaciteit zorgde samen met de sluiting van de voormalige slachterij Gosschalk, die overgenomen is door de Gebroeders Fuite, voor druk op de markt. Zo vertellen insiders op de markt.
Ten opzichte van vorig jaar was er duidelijk sprake van herstel. Hoewel de pieken en dalen wat hoger waren dan gemiddeld, ontwikkelde het slachtcijfer zich grosso modo zoals je zou verwachten. Op twee weken na lag het aantal slachtingen in de aanloop naar de feestdagen structureel tussen de 11.000 en 12.000 runderen. Vorig jaar lag het slachtcijfer zo'n 1.000 runderen per week lager.
Balans
De verwachting van de markt is dat de rundvleesprijs in het nieuwe jaar niet zo sterk zal terugvallen als andere jaren. De consumptie van rundvlees was deze kerst sterk. Daardoor zijn de voorraden een stuk leger dan in het najaar. Wel zullen de prijzen wat verschuiven. Nu de feestdagen weer over zijn, zal de vraag naar snippers stijgen, terwijl luxe-onderdelen minder in trek zijn.
Wel is de verwachting dat de vraag wat afneemt. Consumenten kopen in deze periode van het jaar altijd wat minder vlees, aangezien de meeste mensen na de feestdagen op eten bezuinigen. Daarnaast is er meestal sprake van een verschuiving van de consumptie van luxere vleessoorten zoals rundvlees naar het goedkopere varkens- en kippenvlees. Met name kip zou het dit jaar door de nog altijd hoge varkensvleesprijzen weleens goed kunnen doen. Dit is dan ook direct te merken in het aantal bestellingen van supermarkten en grossiers.
Slagers bestellen volop
Al is hierop een uitzondering. Ingewijden in de markt vertellen dat slagers in de eerste weken van het nieuwe jaar juist volop vlees bestellen. Om fiscale redenen hebben slagers aan het einde van het jaar liever niet te veel voorraad op de balans staan, zo vertellen ingewijden in de markt. Daardoor wordt er juist aan het begin van het jaar volop besteld.
Dit zorgt nog niet direct voor hogere prijzen in het luxesegment. Slachterijen vertellen dat speculanten door de relatief hoge prijzen van luxe vee lang extra runderen hebben aangehouden. Daarbij heeft een significant aantal veehouders net te wild gegokt en hun runderen niet kunnen verkopen. Volgens ingewijden in de markt zorgt deze situatie niet direct voor grote prijsdruk. De Nederlandse markt voor vleesrunderen is relatief klein en vleesveehouders kunnen vlees makkelijk langer aanhouden omdat zij een uitzondering hebben voor de fosfaatregels. Daardoor kunnen vleesveehouders er relatief makkelijk voor kiezen om hun vee aan te houden tot de prijzen beter zijn. Daardoor blijft ook het vleesveesegment naar alle verwachting stabiel.