De pluimveevleesmarkt groeit dit jaar met 1,5% à 2% per jaar, zo schat de Rabobank in haar prognose voor het eerste kwartaal van 2024. Daarmee herstelt de markt vergeleken met 2023, al is de groei niet in alle markten gelijk.
Daarmee voorspelt de bank dat de markt herstel vertoont ten opzichte van 2023. In dat jaar groeide de markt met slechts 1,1%, tegenover een groei van 2,5% in de voorgaande jaren. Dit is fors hoger dan andere markten van dierlijke proteïne. De verwachting van de Rabobank is dat de consumptie van varkens- en rundvlees daalt, waardoor de totale markt voor dierlijke proteïne met slechts 0,4% groeit.
Prijs blijft leidend
Voorlopig blijft de markt volgens de Rabobank prijsgedreven. De koopkracht van consumenten stijgt, maar met de recente inflatie in het achterhoofd zal waar voor het geld een belangrijke drijfveer blijven. Het gevolg hiervan is dat de groei voornamelijk uit het segment van rauw kippenvlees komt. De markt voor bereid kippenvlees groeit ook, maar beperkt. De verwachting is dat de situatie vooral een uitdaging vormt voor exporterende landen. Op termijn zal de groei weer toenemen, aangezien de verwachting is dat de koopkracht van consumenten stijgt.
Toch zal het voor producenten niet makkelijk worden om de groei in vraag en aanbod te balanceren, zo verwacht de Rabobank. De groei is niet gelijk verdeeld over de wereld. De bank verwacht dat de groei voornamelijk gedreven wordt door markten in Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Daar staat tegenover dat de groei in de Verenigde Staten, Thailand, Indonesië, China en de Europese Unie laag blijft.
Prijzen
De Rabobank verwacht daarnaast dat de groei gedreven wordt door wereldwijd lagere prijzen. De bank verwacht dat de kosten van voer de prijs van kip licht onder druk zetten. Hetzelfde geldt voor de prijzen van olie en gas, al kunnen de prijzen door geopolitieke spanningen en het risico op extreem weer ook zo weer uit de bocht vliegen. Daarnaast liggen verstoringen door vogelgriep (AI) op de loer.