Shutterstock

Achtergrond Vlees & Eiwit

Biobrandstof drukt Amerikaanse vleesprijs

30 Januari 2024 - Matthijs Bremer

Op de Amerikaanse varkens- en pluimveevleesmarkt wordt  behoorlijke prijsdruk verwacht. De reden daarvoor is opmerkelijk. Door de groei van de markt voor hernieuwbare brandstof, daalt de prijs van veevoer.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt Bloomberg. Een van de voornaamste ingrediënten voor biobrandstof is in de Verenigde Staten sojaolie. Traditioneel is sojaolie een bijproduct van sojameel, een belangrijk type veevoer. Door de grote vraag naar plantaardige diesel en kerosine is die relatie inmiddels omgekeerd. Kredietbeoordelaar en marktbureau Standard & Poor's Global verwacht bijvoorbeeld dat de Amerikaanse vraag naar sojaolie voor biodiesel stijgt van 10,22 miljard liter in 2023 naar 15,14 miljard liter. Als gevolg daarvan wordt soja op grote schaal geperst voor olie.

Naar schatting neemt de productie van sojameel met 30% toe. Daardoor is de verwachting dat de Amerikaanse prijs voor sojameel fors daalt. De impact op de vleesprijs is naar alle waarschijnlijkheid aanzienlijk, aangezien voer de Amerikaanse varkens- en pluimveevleesprijzen voor zo'n 60% bepaalt.

Lagere vleesprijs
Dit is welkom nieuws voor de Amerikaanse vleessector. Met name varkensvlees wordt door een relatief lage vraag op het moment onder de kostprijs geproduceerd. Per varken verloor de gemiddelde Amerikaanse varkenshouder in 2023 zo'n $32, zo blijkt uit onderzoek van Iowa State University. Deels komt dit door hoge consumentenprijzen als gevolg van hogere voerprijzen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

De verwachting is dan ook dat de lagere voerkosten voor een deel de varkenshouders ten goede komt. Maar ook de consumentenprijzen gaan op termijn waarschijnlijk dalen. Hierin ligt een gezamenlijk belang voor veehouders en slachterijen. Als de kosten worden doorberekend, herstelt vermoedelijk de vraag naar vlees. Grote Amerikaanse slachterijen draaiden sinds het einde van de coronapandemie overwegend verlies.

Lange termijn
Een substantiële daling laat nog wel even op zich laten wachten. Bedrijven als ADM en Bunge doen hun best om hun verwerkingscapaciteit fors uit te breiden. Toch duurt het nog jaren voordat de bedrijven op volle capaciteit kunnen draaien. Bovendien duurt het wel even duren voor de prijzen worden doorgerekend. Bloomberg verwacht dat slachterijen en varkenshouders eerst hun marges willen herstellen, waarna supermarkten de prijzen onder druk zetten met aanbiedingen. De verwachting is dat het aantal prijsstunt met vlees in de Amerikaanse retail fors toeneemt.

De verwachting is dat de pluimveevleessector als eerste van de lage prijzen profiteert, aangezien de cycli van vleeskuikens korter duren dan die van varkens. De rundvleesprijzen komen niet direct onder druk te staan, aangezien runderen niet met sojameel gevoerd worden. Wel kunnen lagere prijzen van kip- en varkensvlees de prijs van rundvlees naar beneden drukken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden