Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Kippenvleesmarkt in de ban van Britse export

1 Februari 2024 - Matthijs Bremer

De vleeskuikenprijs is nog altijd stabiel, maar op de achtergrond rommelt het. Sinds donderdag 1 februari controleert het Verenigd Koninkrijk de import van pluimveevlees. De aanloop verliep niet bepaald zonder problemen. Slachterijen vrezen dat de export spaak loopt, al zijn die angsten volgens exporteurs niet terecht.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleeskuikenprijs is nog altijd stabiel. Voor de vijfde week op rij wordt pluimveevlees voor €1,06 per kilo verhandeld.

Op het eerste oog is de pluimveevleesmarkt heel stabiel. Maar uit een rondgang onder producenten en exporteurs blijkt dat het er achter de schermen alles behalve rustig aan toegaat. Vandaag (donderdag 1 februari) start het Verenigd Koninkrijk met de controles van de exporten en volgens ingewijden in de markt loopt dat niet vlekkeloos. Onder sommige slachterijen heerst de angst dat de export een korte periode stil kan vallen. Als dit gebeurt, zou dat forse druk op de Nederlandse markt zetten. Ongeveer een derde van het Nederlandse kippenvlees heeft als bestemming de Britse markt. 

Fouten
Sommige slachterijen wijzen naar problemen aan de Britse kant. Zo zouden er problemen zijn met de regionalisatie. Sommige gebieden die vogelgriepvrij zijn en dus naar Groot-Brittannië mogen exporteren waren tot enkele dagen voor de deadline nog verkeerd aangemerkt. Dit komt het vertrouwen van slachterijen niet ten goede. Vrijdag 26 januari werd het probleem echter getackeld toen Engeland besloot om de gehele regionalisatie van de Europese Unie over te nemen.

Daarnaast benadrukken exporteurs dat Groot-Brittannië helemaal niet streng is. Ze verwachten dat de export zelfs doorgaat als exporten helemaal niet zijn aangemeld. Het Verenigd Koninkrijk kan zich simpelweg niet permitteren om Europese exporten op grote schaal te weigeren. Het land is daarvoor te afhankelijk van import. Dat is maar goed ook, zo geven exporteurs aan. Zij wijzen juist naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In de begeleidingsbiljetten staan nog altijd fouten. Door de milde opstelling vanuit de Britse kant hebben exporteurs ervoor gekozen om de vrachtwagens met de huidige biljetten toch naar Engeland te laten rijden.

Daarnaast geven exporteurs aan dat er onenigheid is met de NVWA over de doorvoer van kip uit derde landen. De NVWA is van mening dat doorvoer niet is toegestaan. Volgens exporteurs klopt dit niet. Het Verenigd Koninkrijk is volop op zoek naar vlees en waar het vandaan komt, vinden de Britten niet zo belangrijk. Zo verhoogde het Verenigd Koninkrijk deze zomer zijn importquota voor Braziliaans kippenvlees nog met 16.600 ton tot 96.500 ton. Importen uit derde landen verlopen volgens ingewijden in de markt steeds minder vaak via Nederland. In plaats daarvan wordt naar Frankrijk uitgeweken.  

Vleesprijzen in Europa laag
Daarnaast geven importeurs aan dat Europese vleesprijzen aan de lage kant zijn. In de regel is gangbaar kippenvlees in de Europese Unie fors duurder dan daarbuiten. De Europese regels zijn strenger, waardoor de kostprijs hoger is. Door vogelgriep is dit op het moment echter niet zo. Exporteurs geven aan vooral handel te drijven met derde landen, omdat prijzen daar simpelweg 10% tot 15% hoger liggen.

Precies om die reden zijn de importen uit Oekraïne volgens ingewijden in de markt laag. Overigens heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan voor een compromis rondom de tariefvrije importen uit het Oost-Europese land. De Europese Commissie stelt voor om de uitzonderingspositie op de importbeperkingen nog een jaar te verlengen. Voor de pluimveevleesmarkt komt echter wel een soort rem. De Europese Commissie maakt het namelijk mogelijk om invoerrechten weer in te voeren als de gemiddelde importen van de jaren 2022 en 2023 overschreden worden. Oekraïne geeft aan tevreden te zijn met deze oplossing.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden