Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Op de varkensvleesmarkt is het al vroeg voorjaar

15 Februari 2024 - Wouter Baan

De meteorologische lente moet nog beginnen, maar de varkensvleesmarkt heeft het voorjaar al in de bol. De varkensprijzen stijgen snel en ook de vleesprijzen bewegen omhoog. Wel valt op dat de Nederlandse markt de snel stijgende Duitse markt niet kan volgen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een week wat of wat geleden stond de markt nog in het teken van fikse prijsdruk, maar inmiddels is de Duitse varkensprijs (VEZG) al twee keer gestegen. Met een verhoging van €0,15 tot €2,15 per kilo is de Duitse notering de trendsetter in Europa. De grote Duitse slachterijen als Tönnies volgen de beweging van de producentenprijs. In Nederland gaat de opleving minder soepel. Vion zag eerder deze week niet meer ruimte dan een verhoging van zes cent. De andere slachterijen deden twee cent extra, maar ook zij kunnen of willen het stijgingstempo op de Duitse markt niet bijbenen.

Afnemers kort gedekt
Vooral het krappe varkensaanbod voedt op dit moment het sentiment. Europabreed is veel vraag naar varkens. Zelfs in de qua afzet meestal luwe carnavalsweek. Naast een beperkt varkensaanbod krijgt de markt steun van een verbeterde vleesafzet. Vooral de vraag naar verse vleesonderdelen is verbeterd. De hammen, nekken en ribstukken stijgen deze week met 10 cent per kilo, of meer. Andere onderdelen als de buiken stijgen minder hard. Veel afnemers van vlees zijn kort gedekt. Dit betekent dat er massaal onderdelen worden ingekocht, nu de markt naar boven beweegt. Dit verklaart dan ook de omslag.

Op basis van de karkasonderdelenprijzen van DCA zou de varkensprijs theoretisch gezien met krap 10 cent kunnen stijgen. Duitse slachterijen verhoogden boven dit niveau, maar Nederlandse slachterijen zitten eronder. Hier is een verklaring voor: in tegenstelling tot het Europese marktbeeld is het Nederlandse varkensaanbod vrij ruim, op papier althans. In de eerste week van februari werden er prompt weer ruim 310.000 varkens geslacht en nam het gemiddelde gewicht bovendien toe tot 102,80 kilo. Deze relatief hoge slachtcijfers tonen in elk geval aan dat slachterijen er niet aan verliezen. Tegelijkertijd zijn slachterijen in ons land terughoudend om al te fors te verhogen. Wel lijken verder prijsverhogingen waarschijnlijk op basis van de ontwikkelingen in Duitsland.

Pasen valt vroeg
Voor primaire producenten zijn de hogere varkensprijzen een meevaller. Vaak komt de voorjaarsopleving immers pas later op gang, hoewel de stijging vorig jaar ook vroeg werd ingezet. Doordat Pasen dit jaar vroeg valt, zou het zomaar kunnen zijn dat het stijgende marktsentiment nog even doorzet. Tegelijkertijd valt de afzet van bijproducten op de wereldmarkt tegen, waardoor al te forse prijsstijgingen ook weer niet waarschijnlijk zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden