De varkensmarkt blijft erg stabiel. Nu de paashandel tussen slachterijen en de retail over is, is het een goed moment om de balans op te maken. Door de gunstige rundvleesprijs bleek de vraag naar varkensvlees wat lauw. Ondanks de matige paasvraag kan de varkensvleessector gezien het naderende barbecueseizoen nog altijd hopen op een betere periode.
De handelsprijs van varkens blijft voor de derde week op rij stabiel. Op het moment worden varkens voor €2,12 per kilo verhandeld. Hetzelfde patroon vertoont ook de Duitse markt. De VEZG staat op het moment op €2,20.
De paasopleving is dit jaar relatief beperkt gebleven. Inmiddels heeft alle handel tussen de retail en slachterijen plaatsgevonden en kan de balans worden opgemaakt. Aan de vleeskant is wel degelijk een paaseffect zichtbaar, al is het effect wat lauwtjes. De laatste drie weken stegen de luxe onderdelen wat in prijs. Zo steeg de prijs van de kophaas in deze periode met 23 cent en werd de lange haas zo'n 28 cent duurder.
Vooral in Duitsland trok de vraag wat aan. In Nederland bleef de slachtprijs behoorlijk stabiel, net onder de 300.000 slachtingen. In Duitsland steeg het slachtcijfer nog van ruim 715.000 tot 750.000 varkens. Die toename lijkt op het eerste oog fors, maar in week 3 tot en met week 5 lag het slachtcijfer hoger. Ook de vraag van slachterijen is aan de zwakke kant. De zwakke paasvraag is vooral het gevolg van het succes op de rundvleesmarkt. Door het hoge runderaanbod zijn de rundvleesprijzen wat gedaald en kozen consumenten eerder voor de in hun ogen nog luxere categorie.
Wachten op het barbecueseizoen
Vermoedelijk blijft de slachtprijs nog wel even stabiel. Slachterijen geven aan dat de varkensprijzen aan de hoge kant zijn. Zo schrijft Vion in zijn toelichting dat de slachtprijzen vergeleken met de matig vraag naar vlees aan de hoge kant zijn. Eenzelfde statement gaf de grote Duitse slachterij Tönnies af. Volgens Danish Crown is de paasrust inmiddels duidelijk te merken. Nu de paasvraag over is, mist de markt impulsen om de vraag nog wat te laten stijgen.
Toch ligt een daling niet voor de hand. In de toelichting van Danish Crown is te lezen dat de markt op warm weer wacht. Met name als er mooie weekenddagen in het verschiet liggen zou de barbecuevraag weleens voor betere tijden kunnen zorgen. Beter weer ligt overigens in de lijn der verwachting. Maart was tot nu toe aan de koude kant, maar de verwachting is dat de temperatuur begin april rond de 5 graden boven het vijfjarig gemiddelde uitkomt. Dat maakt het redelijk waarschijnlijk dat het barbecueseizoen relatief snel van start gaat.
Wie pakt de winst?
Nu de rundvleesprijs weer is bijgetrokken, zou de vraag naar varkensvlees deze lente alweer snel kunnen stijgen. Al is het de vraag of dit in het voordeel van slachterijen is. Door de krapte op de markt is het niet uit te sluiten dat de hogere vleesprijs ook weer hogere varkensprijzen met zich mee brengen. In dat geval zullen vooral varkenshouders van de grotere vaag profiteren, al vaart de retail in de regel ook wel bij de hogere zomervraag.