Droogte blijft de Amerikaanse rundvleesmarkt plagen. Wederom worden extra runderen naar de slacht gebracht, terwijl de vriesvoorraden op het laagste niveau in tien jaar zijn. Dit blijkt sterk in het voordeel van de Australische rundveesector.
Door droogte aan het einde van 2023 werden extra runderen geslacht, waardoor de Amerikaanse rundveestapel kromp. In februari maakte het Amerikaanse ministerie van Landbouw bekend dat de Amerikaanse rundveestapel op het laagste punt sinds 1951 stond.
Wederom een droog jaar
Inmiddels zijn er weer voorzichtige signalen waaruit blijkt dat de droogteproblematiek nog niet over is. Volgens de USDA bevindt ongeveer 13% van het Amerikaanse vee zich de laatste weken in droogtegebied. Dit leidt wederom tot extra slachtingen. Uit recente data blijkt dat de Amerikaanse rundveesector nog steeds het aantal slachtingen opvoert. In maart besloten rundveehouders 1,89 miljoen runderen te laten afmesten. Dat is een stijging van 1% ten opzichte van maart 2023. In februari lag het aantal runderen dat voor de slacht werd klaargemaakt zelfs 10% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.
Vooralsnog zorgt het hogere slachtcijfer voor lagere slachtprijzen. Op donderdag kochten slachthuizen runderen in voor €5,24 per kilo. In februari topte de slachtprijs nog op een niveau van $5,90 per kilo. De verwachting is echter dat de prijzen door de toenemende schaarste in de toekomst weer uit de bocht vliegen. Daarbij helpt het niet dat de vleesvoorraden door de krapte van de laatste twee jaar aan de lage kant zijn. De USDA schat in dat er momenteel slechts 200.000 ton rundvlees in de vrieshuizen is opgeslagen, het laagste niveau in tien jaar.
Niet zelfvoorzienend
De zwakke Amerikaanse rundveemarkt zorgt voor een atypische situatie. Traditioneel is de Verenigde Staten 's werelds grootste producent. Daarnaast exporteert het land op Brazilië na de grootste volumes. De export bestaat met name uit orgaanvlees, maar ook bijvoorbeeld onderdelen die bedoeld zijn om te stoven. In het binnenland worden vooral steaks en snippers geconsumeerd.
Gezien de hoge consumentenprijzen als gevolg van de krapte, is vooral die laatste categorie in trek. Dat is te merken op de wereldmarkt. Waar de Verenigde Staten normaliter min of meer zelfvoorzienend is op het gebied van rundvlees, importeert het land de laatste maanden volop rundvlees uit Australië. Vergeleken met een jaar geleden is de Australische export naar de Verenigde Staten in maart met 58% gestegen tot 29.346 ton per jaar. Met name snippers zijn in trek.
Australische importeurs winnen
In de prijs van vlees is van de lagere slachtprijs weinig te merken. De prijs van Australische magere vleessnippers die naar Verenigde Staten geëxporteerd worden, steeg van rond $4,90 begin 2024 tot $6,02, zo blijkt uit data van consultancybureau Steiner. Analisten verwachten dat de prijs toe zou kunnen nemen tot het niveau van het begin van de coronapandemie. In deze periode werd $6,61 per kilo voor rundersnippers betaald.
Overigens is dit niet de enige manier waarop Australië profiteert van de Amerikaanse malaise. Door de zwakkere export van de Verenigde Staten is de positie van het land sterk. In totaal nam de Australische export in maart toe met 8% vergeleken met 2023. Dat blijkt uit de export richting de voornaamst Amerikaanse kernmarkten. Zo nam de export naar Japan met 3% toe. Het definitieve Amerikaanse resultaat over maart is nog niet bekend, maar uit recente cijfers van de Amerikaanse federatie voor vleesexport USMEF blijkt dat de export van de Verenigde Staten naar het Aziatische land met 11% daalde.