De European Chicken Commitment geniet steeds meer populariteit, maar maakt pluimveevlees fors duurder. Zo blijkt uit een rapport van RSK ADAS (ADAS) in opdracht van de Europese belangenorganisatie voor de pluimveesector AVEC. Daarnaast stijgen ook de emissies, terwijl de vleessector aan steeds strengere normen gebonden is. In de praktijk merken in Nederland vooral export, halal- en horecaslachtrijen de effecten van deze trend, aangezien de standaarden van het Beter Leven-concept nog strenger zijn.
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om zich aan de bovenwettelijke eisen van de European Chicken Commitment te binden. Ruim 380 bedrijven hebben zich inmiddels aan de nieuwe richtlijnen gecommitteerd. Voorbeelden van grote spelers die zich aan de minimale standaarden committeren zijn KFC, M&S, Unilever, Nestlé en Danone. Maar liefst 99% van de Franse retailmarkt schaart zich achter de eisen.
De voornaamste verschillen met de gangbare vleeskuikenhouderij zijn hogere minimumnormen voor daglicht en dat aangesloten bedrijven werken met traag groeiende vleeskuikens. AVEC stelt vast dat het committeren aan de standaarden onvermijdelijk leidt tot hogere prijzen voor de consument. Daarnaast vreest de AVEC dat de importen uit derde landen toenemen.
Vleesprijs stijgt sterker dan karkasprijs
Volgens ADAS neemt de prijs van een kilo kippenvlees met 37,5% toe van 202 cent tot 277 cent. Daarnaast is per kilo vlees zo'n 35,5% kilo extra voer nodig. In absolute cijfers neemt de benodigde hoeveelheid voer toe met tussen de 2,7 kilo en 3,7 kilo. Als alle producenten de standaarden zouden accepteren, dan daalt de productie volgen ADAS met 41% van 7,7 miljoen ton tot 4,6 miljoen ton kippenvlees.
De maatregel heeft daarnaast ook gevolgen voor de emissies van de sector. In totaal nemen de emissies met 24,4% toe van 6,7 kilo CO2 per kilo kippenvlees tot 8,3 kilo. Per jaar stijgen de emissies als de hele Europese sector de standaarden zou omarmen met 11,05 miljoen ton CO2. Ook de impact op het waterverbruik is fors. Als alle producenten in de EU zouden overstappen op het concept, neemt de benodigde hoeveelheid voer in de Europese Unie met 7,3 miljoen ton toe en stijgt het waterverbruik met 12,44 miljoen liter water. Dit zou voor problemen kunnen zorgen aangezien bedrijven in de vleessector steeds meer moeite moeten doen om te bewijzen dat ze er alles aan doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
Minder streng dan Beter Leven
In Nederland is de groeiend populariteit van de European Chicken Commitment vooral relevant voor export en halal- en horecaslachterijen. Het merendeel van de Nederlandse consumptie van verse kip valt onder het Beter Leven keurmerk (BLK), aangezien vrijwel alle Nederlandse supermarkten hebben afgesproken om 1 ster Beter Leven als minimale standaard voor dierenwelzijn te hanteren. Ongeveer 35% van de Nederlandse kip wordt onder dit keurmerk geproduceerd.
In de praktijk zijn de standaarden voor BLK strenger, waardoor slachterijen met het keurmerk al aan de European Chicken Commitment voldoen. Veel van de standaarden zijn min of meer gelijk. Zo heeft het BLK eveneens strenge daglichtnormen en worden bij beide concepten traag groeiende kuikens gebruikt.
De normen voor het aantal kippen per vierkante meter zijn bij het Beter Leven-keurmerk een stuk strenger dan die van het European Chicken Commitment. Onder het Europese keurmerk worden maximaal twintig kippen per vierkante meter gehouden. Binnen het Beter Leven-keurmerk geldt een maximum van twaalf kippen per vierkante meter. Opmerkelijk is dat het gemiddelde aantal kippen in de gangbare Nederlandse pluimveehouderij volgens de Dierenbescherming lager is dan het maximum van de European Chicken Commitment. De organisatie claimt dat gemiddeld achttien kippen per vierkante meter worden gehouden. Daarnaast kunnen kippen met 1 ster Beter Leven in tegenstelling tot het European Chicken Commmitment buiten scharrelen.