Shutterstock

Achtergrond Vlees & Eiwit

Varkensvleessector kiest voor Europese markt

3 Juni 2024 - Matthijs Bremer

Tönnies past vanaf 1 juli zijn betalingssysteem aan. Met de aanpassingen stuurt het bedrijf op zware maar minder vette varkens. Eerder paste Vion het betalingssysteem al aan. Al is de aanpak anders, aangezien Vion op lichtere varkens stuurt. Voor het nieuwe systeem is gekozen omdat de bedrijven minder focussen op Aziatische markten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu de export naar de Aziatische markt tegenzit sturen slachterijen weer wat meer op magerder vlees om zo goed mogelijk aan de smaak van Noord-Europese consumenten te voldoen. Tönnies zet daarbij in op zwaardere, maar minder vette varkens. Het bedrijf verhoogt het streefpercentage mager vlees tot 60%, met een bonus voor nog magerder vlees. Al verhoogt het bedrijf ook het maximale slachtgewicht - zonder dat er een korting op de slachtprijs wordt geheven - van 105 naar 107 kilo. Dit is om de varkenshouders tegemoet te komen. De prijs van biggen is aan de hoge kant, waardoor het voor varkenshouders aantrekkelijk is om zwaarder te slachten.

Eerder besloot Vion al haar inkoopsysteem aan te passen. De Brabantse slachterij koos echter voor een andere benadering. Vion stuurt namelijk niet alleen op een hoger percentage mager vlees, maar ook op lichtere varkens.

Zwakke export
De laatste jaren stuurden slachterijen in hun betalingssysteem op wat vetter vlees. Dit sluit aan op de smaak van consumenten in landen als China en Zuid-Korea, waardoor het makkelijker werd om vlees te exporteren. Nu de export naar Aziatische landen door de hoge Europese vleesprijzen flink is gedaald, is deze strategie echter niet meer houdbaar.

Met name de export naar China is fors gedaald. Vanuit de EU is in de eerste drie maanden van het jaar 273.623 ton varkensvlees naar China geëxporteerd. Vorig jaar bedroeg de export in dezelfde periode nog 354.268 ton. Door uitbraken van varkensgriep was de export naar het Aziatische land in het recente verleden nog een stuk hoger. In 2021 exporteerde de Europese Unie nog 929.807 ton naar de Chinese markt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden