De rundvleesproductie neemt in de tweede helft van 2024 af, zo schrijft de Rabobank in haar recente prognose. Vooral in Europa en de Verenigde Staten daalt het aanbod, al is de beschikbaarheid op die markten hoger dan initieel werd verwacht. Ondertussen blijft het aanbod op de Australische en Braziliaanse markt sterk, zo meent de bank.
Volgens de bank daalt de productie in de Verenigde Staten en in Europa. Ondertussen neemt de rundvleesproductie in Brazilië, Australië en China toe, al is de stijging in deze landen niet voldoende om de teruggang in Europa en de Verenigde Staten te compenseren. Ondertussen verwacht de Rabobank twee parallelle prijsontwikkelingen. Op de Noord-Amerikaanse markt zullen de prijzen blijven op recordhoogte blijven staan. In de rest van de wereld blijft de prijs relatief stabiel, verwacht de bank.
Europese rundvleesmarkt sterk
De Europese rundvleesmarkt staat er sterk voor. In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk constateert de bank een toename van 8,4% van het aanbod in de maanden januari en februari. Het sterkst steeg de productie in Polen. In het Oost-Europese land nam de productie met 21,5% toe. Daarna volgde Spanje met een toename van 12% en Nederland dat de productie met 10,9% zag toenemen.
In Europa blijft de prijs ondanks een toename van de productie dit jaar hoog. Dit komt volgens de Rabobank door sterke vraag. Een indicatie hiervoor is dat de importen ondanks een sterke eigen productie zijn toegenomen. In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk namen de importen met 5% toe. Vooral Australië (+58%) en New Zeeland (83%) profiteerden hiervan. Brazilië bleef de voornaamste exportmarkt, al nam de import vanuit het Zuid-Amerikaanse land met 13% af vergeleken met het jaar ervoor.
Ondertussen neemt de rundvleesexport naar Turkije toe, nu het land door de hoge vleesprijzen zijn grenzen voor import heeft geopend. Daarnaast constateert de bank een grotere uitvoer naar Ghana en Bosnië en Herzegovina.
Amerikaans aanbod hoger dan gedacht
Ondertussen staan de rundvleesprijzen in de Verenigde Staten op recordhoogte. In april stelde het USDA vast dat de gemiddelde prijs voor vers rundvlees was gestegen tot $17,53 per kilo. Door droogte in de winter is het Amerikaanse slachtcijfer in het eerste kwartaal met 6% gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
Toch is het aanbod beter dan verwacht. Tegen eerdere verwachting van de markt in zijn de karkasgewichten toegenomen. Daarnaast compenseerde importen een lager aantal slachtingen. De netto-import is in de eerste drie maanden van het jaar vergeleken met 2023 met 154% gestegen. Door deze twee factoren bleek het rundvleesaanbod in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal slechts 1% lager dan in de eerste drie maanden van 2023. Volgens de Rabobank zijn er vroege signalen dat het aanbod wat verbetert. Uit slachtdata van het USDA trekt de Rabobank de conclusie dat het aanbod van het tweede kwartaal wel eens ten opzichte van dezelfde periode in 2024 zou kunnen toenemen.
Brazilië focust op China, Australië op de Verenigde Staten
Ondertussen stond de Braziliaanse export in april op recordhoogte. In april werd 237.000 ton rundvlees geëxporteerd. Dat is een toename van 78% ten opzichte van het jaar ervoor en daarmee werd het exportrecord van december 2023 van 235.000 ton gebroken. Maar liefst 45% van het volume had de bestemming China. Gunstig weer zorgde voor een toename van de slachtcijfers in het eerste en tweede kwartaal. Hoewel het regenseizoen laat valt, ligt de omvang van de veestapel nog altijd boven het dertigjarig gemiddelde. Toch zal de late regen zorgen voor een klein dipje in het derde kwartaal, waarna de productie weer toeneemt.
De Australische markt is volgens de Rabobank in balans. Vergeleken met een jaar eerder is het slachtcijfer met 15% gestegen. Het groeiend aantal slachtingen is vooral een gevolg van de forse Australische rundveestapel. Door de zwakke vraag van de Aziatisch markt, pushen slachterijen nog niet om nog meer te slachten, waardoor prijzen stabiel blijven. Toch bereikten de exporten een hoog niveau. Dat komt vooral door een toename van de uitvoer naar de Verenigde Staten. In april lag de export 89% hoger dan in dezelfde maand in 2023.