Ondanks een diepterecord van de Amerikaanse rundveestapel als gevolg van droogte blijft de Amerikaanse rundvleesexport op niveau. De droogte die de Verenigde Staten teistert, levert nog meer problemen op voor de landen ten zuiden van Amerika. Daardoor blijven de Verenigde Staten rundvlees op die markten afzetten, terwijl het zelf rundvlees importeert.
Ondanks de schaarste op de Amerikaanse rundvleesmarkt daalt de export amper. In totaal werd 111.580 ton rundvlees geëxporteerd. Dat is nipt meer dan een jaar geleden. Een belangrijke reden dat de export niet krimpt, is dat de prijzen toe blijven nemen. Hoewel het exportvolume met 3% daalde, nam de waarde van de export in de eerste vier maanden van 2024 met 5% toe van $3,21 miljard tot $3,38 miljard.
Hoger vleesaanbod
De sterke export is voor een deel te verklaren door een groot vleesaanbod. In verband met de droogte werden deze maand extra runderen naar de slacht gebracht. Nadat het slachtcijfer de eerste drie maanden van het jaar daalde, is het aantal slachtingen in april toegenomen, zo is te lezen in de data van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). In die maand steeg het slachtcijfer van net boven de 2,5 miljoen slachtingen, tot ruim boven de 2,7 miljoen. Daarbij helpt de hoge vleesprijs mee, aangezien hoge prijzen verkopen aantrekkelijk maakt dan invriezen.
Wat invriezen daarnaast minder aantrekkelijk maakte, is de verwachting dat de vleesprijs in de zomer zou dalen. In februari stonden de termijncontracten voor augustus op de Amerikaanse rundveemarkt in de range van tussen de 250 en 260 dollarcent per pond. Per kilo is de prijs daarmee $5,51 tot $5,73. Op 10 april daalde de gemiddelde waarde van de termijncontracten tot 236,53 cent (ongeveer $5,21).
De markt verwachtte dat de hoge vleesprijs tot vraaguitval zou leiden. Inmiddels is gebleken dat de vraag ondanks de hoge prijzen constant bleef. Daardoor zijn de prijzen van de termijncontracten weer hersteld tot het niveau van februari.
Import groeit ook
Opmerkelijk is dat de Verenigde Staten niet alleen blijft exporteren, maar ook volop rundvlees importeert. In het eerste kwartaal van 2024 importeerde de Verenigde Staten 170.000 ton rundvlees. Tussen 2019 en 2022 lag de import in de regel rond de 130.000 ton. Dat is een stijging van 23,5%. Daarvoor lagen de importen in de regel zelfs onder de ton.
De voornaamste export vindt plaats naar andere landen op de Noord- en Midden-Amerikaanse markt. Landen ten zuiden van de Verenigde Staten hebben nog meer last van de droogte dan Amerika. Daarom blijven deze landen Amerikaans rundvlees importeren. In Amerikaanse media is te lezen dat in Mexico inmiddels 90% onder ernstige droogte lijdt. Daardoor werden in het land in de eerste drie maanden van het jaar fors minder runderen geslacht, zo is te lezen in Mexicaanse landbouwmedia. In april herstelde de situatie, maar nam het aantal slachting nog altijd met 9% af ten opzichte van het jaar ervoor. De situatie is min of meer gelijk in Midden-Amerikaanse landen en in het Caribisch gebied. Dat maakt deze landen afhankelijk van import en daarbij fungeert de Verenigde Staten als hub.
Met name de export naar Mexico heeft een grote stap naar boven gezet. Vergeleken met het voorgaande jaar nam de export naar Mexico met 46% toe tot 21,031 ton. De waarde van de export steeg met 47% tot $120,8 miljoen. Het exportcijfer ligt al heel het jaar rond de 20.000 ton rundvlees. Ook de export naar het Caribisch gebied stijgt significant, met maar liefst 47%. Daarnaast nam de uitvoer naar Panama en Honduras met 20% toe.
Daar staat tegenover dat de export naar verdere bestemmingen, met name Aziatische landen, daalt. De export naar Korea nam in april met 20% af tot net onder de 20.000 ton. De uitvoer naar China en Hongkong daalde verder met 12% tot ongeveer 18.600 ton. Al is Japan een opmerkelijke uitzondering. De export naar dat land steeg met 6% tot ruim 21.000 ton, terwijl de waarde toeneemt met 11% tot $162,9 miljoen.
Australië en Nieuw-Zeeland profiteren
Recent schreef Foodbusiness dat Australië een grote winnaar is van de droogte in de Verenigde Staten. In april nam de export naar de Verenigde Staten met 127% toe tot 27.250 ton. Naast Australië profiteert nu ook Nieuw-Zeeland van de schaarste op de Amerikaanse markt. Opmerkelijk is dat de Verenigde Staten China inhaalt als grootste exportmarkt voor Nieuw-Zeelands rundvlees. De waarde van de export nam met 19% toe tot $261 miljoen.