Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Opening Koreaanse markt biedt kansen rundvlees EU

Woensdag 10:00 uur - Matthijs Bremer

Zuid-Korea stelt langzaam maar zeker zijn markt open voor Europees rundvlees. Daarin schuilt een kans, aangezien het land elk jaar zo'n half miljoen ton rundvlees importeert. Op het moment is de export vanuit Europa naar het land echter nog nihil. In het handelsverkeer dat de laatste jaren wel plaatsvond speelt Nederland een hoofdrol, aangezien handel vanuit ons land en vanuit Denemarken eerder al werd goedgekeurd.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zuid-Korea besloot deze maand zijn markt open te stellen voor Frans en Iers rundvlees. Daarmee zet het land na ruim twintig jaar voor de tweede keer een stap om de handel in rundvlees met de Europese Unie te herstellen. De handelsbeperkingen werden opgelegd in 2001 na uitbraken van gekkekoeienziekte (BSE). De eerste landen die werden gevrijwaard van de restricties waren Nederland en Denemarken in 2019. Twee andere grote rundvleesproducenten, Italië en Polen staan nog in de wacht. De Europese Unie verwacht dat de laatste exportrestricties ieder moment worden opgeheven.

Hierin schuilt een kans voor de Europese markt. Zuid-Korea importeert op jaarbasis rond de half miljoen ton aan rundvlees per jaar. In de regel importeert het land rundvlees uit de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Rundvlees van de Braziliaanse markt wordt net als Europees rundvlees geweerd van de Zuid-Koreaanse markt. Al is de verwachting dat de beperking in 2025 wordt opgeheven.

Export nihil
Door de handelsbeperkingen was er de laatste twintig jaar amper export naar Zuid-Korea. Het exportrecord dateert uit 2022. In dat jaar werd 1.299 ton rundvlees geëxporteerd. Het dieptepunt werd bereikt in 2013. In dat jaar bedroeg de totale uitvoer slechts 13 ton. In totaal exporteerde de Europese Unie in deze periode 7.014 ton rundvlees. In april 2024 exporteerde de Verenigde Staten ter vergelijking bijna 20.000 ton rundvlees naar het Aziatische land.

Binnen de beperkte afzet die er was, spelen Nederland en Denemarken een hoofdrol. Al is de export vanuit deze landen niet al te consistent. Zo was Nederland de grootste Europese exporteur in 2019 met een exportvolume van 410 ton. In 2023 liep het volume echter weer terug tot 82 ton. Ondertussen bereikte de Deense export in 2022 een hoogtepunt met een volume van 820 ton. In 2023 daalde de export echter weer tot 453 ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden