Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Japanse rundvleesmarkt in beeld: Import flink gedaald

26 Juli 2024 - Matthijs Bremer

De Japanse rundvleesimporten zijn aanzienlijk gedaald. Hogere binnenlandse productie is een reden voor de afname, maar vooral de lagere consumptie drukt de importen. In eerste instantie daalde de exporten vanuit elke markt, maar inmiddels is één land erin geslaagd van de situatie te profiteren.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Japan is een grote afzetmarkt voor de internationale vleessector en dat geldt ook voor rundvlees. De laatste jaren nam de import van rundvlees echter gestaag af. In 2019 importeerde Japan nog 853.000 ton rundvlees. In 2023 was de import gedaald tot 702.000 ton. Dat is een afname van 17,7%. Met name tussen 2022 en 2023 daalde de import fors. In 2022 werd nog 777.000 ton rundvlees geïmporteerd.

Voor een deel is de lagere import te verklaren door een toename van de binnenlandse productie, aangezien het aantal slachtingen in het Aziatische land niet dalen. Sterker nog, in de jaren 2022 en 2023 steeg het aantal Japanse runderslachtingen aanzienlijk, zo blijkt uit data van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). In 2021 werden in Japan ruim 1.056.000 runderen geslacht. In 2023 steeg het slachtcijfer tot 1.150.000 runderen. Dit is een toename van 4.7%.

Opmerkelijk is dat de vleesproductie minder sterk steeg. In totaal nam het volume dat de Japanse slachterijen in 2023 produceerden met slechts 1,1% toe. Dit duidt erop dat runderen op een lichter gewicht geslacht worden. Dit komt voornamelijk door een hoger aandeel van slachtingen van melkrunderen. Door de inflatie van de laatste jaren is de Japanse vraag naar melk gedaald. Japanners hebben er relatief weinig moeite mee op melkproducten te bezuinigen, aangezien zuivel traditioneel een relatief kleine rol in het Japanse dieet speelt.

Dit zette Japanse melkveehouders ertoe aan om minder productief melkvee vroegtijdig naar de slacht te brengen. Daarnaast besloot 5,3% van de Japanse melkveehouders in 2022 te stoppen. Cijfers over 2023 heeft de Japanse overheid nog niet bekend gemaakt, maar het USDA gaat uit van een stabilisering. Daardoor neemt de productie volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw dit jaar naar alle waarschijnlijkheid niet toe, terwijl het aantal vleesrunderen vermoedelijk blijft stijgen. Dit duidt op minder vleesaanbod uit de Japanse melkveehouderij. 

Nog sterker wordt de import gedrukt door een daling van de Japanse vleesconsumptie. Net als de melkmarkt werd ook de rundvleesmarkt stevig door de inflatie getroffen. In 2022 daalde de Japanse consumptie van rundvlees met 3%. Redelijk sterke consumptie door toeristen in de horeca verhult overigens een nog sterkere daling. De consumptie in de horeca nam in dat jaar voor het eerste toe sinds de pandemie weer met 60% toe, al moest het natuurlijk wel van ver komen. 

Verliezers en één winnaar
Onder de lagere importen leden niet alle exportmarkten even sterk. Zo daalden de importen uit de Europese Unie in relatieve termijn het sterkst, met 64%. Daar moet wel bij gezegd worden dat de export altijd al beperkt was. In totaal nam de rundvleesexport af van 15.000 tot 5.500 ton. Daarnaast daalde de export uit de Verenigde Staten vrij aanzienlijk, met 9% of in absolute termen met 27.500 ton. Het minst daalde de export naar Australië. In totaal nam de export met slechts 1% af van 292.000 naar 290.000 ton.

Nu de inflatie weer wat is gaan liggen, pikt ook de Japanse rundvleesimport weer op. Net als bij de initiële dalingen van de importen, profiteren zeker niet alle exportmarkten gelijk. Zo nam de export vanuit de Verenigde Staten in de eerste vijf maanden van het jaar af met 3%. Zo blijkt uit data van de Amerikaanse brancheorganisatie voor vleesexporteurs (USMEF). In de eerste vijf maanden van 2023 exporteerde het land nog 108.500 ton rundvlees. De Europese exporten nemen met maar liefst 50% toe in deze periode, al zijn de volumes zo klein dat de effecten daarvan vrijwel te verwaarlozen zijn. Het meest opmerkelijk is dat Australië dat de minste volumes verloor, het meest van de Japanse export weet te profiteren. Over het eerste halfjaar van 2023 exporteerde Australië 134.000 ton rundvlees. Dat is een toename van 31.000 ton of terwijl 31% ten opzichte van het jaar ervoor.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden