Na een lange stabiele periode kan de rundvleesmarkt weer omhoog kijken. Heel voorzichtig schuifelen de rundveenoteringen op de regionale beurzen soms weer omhoog, nu het aanbod ook in Nederland krapper wordt. Zeker als straks de vraag naar vlees na de zomervakanties waarschijnlijk wat aantrekt, kan er meer muziek in de markt komen.
De rundvleesmarkt blinkt dit jaar bepaald nog niet uit in dynamiek. Bijna maandenlang bewogen de noteringen zijwaarts. Toch is er aanleiding om in de komende maanden meer dynamiek te verwachten. Dit heeft voornamelijk met het aanbod te maken. Nu de melkprijzen in Nederland en omliggende landen weer richting €50 per 100 kilo bewegen, motiveert dit melkveehouders om ook minder productieve koeien zoveel mogelijk aan te houden. De ruwvoervoorraden zijn bovendien op peil en krachtvoer is aanzienlijk minder duur geworden de afgelopen maanden. Vorig jaar leidde het blauwtongvirus nog tot preventieve slachtingen, maar dat lijkt dit jaar niet aan de orde.
Slachtingen omlaag, notering omhoog
De krapte uit zich ook al in het aantal runderslachtingen in ons land die sinds halverwege juli constant omlaag bewegen en structureel onder de grens van 10.000 per week blijven. Opmerkelijk is ook dat in week 31 het aantal runderslachtingen voor het eerst onder het langjarig gemiddelde dook. Tevens ligt het slachtcijfers sinds een paar weken onder het niveau van vorig jaar. Landelijk gezien leidt dit nog niet tot hogere prijzen, maar op de regionale beurs in Leeuwarden werden runderen vorige week voor het eerst in maanden weer duurder verhandeld. Worstkoeien waren met €3,23 per kilo nog nier eerder zo duur dit jaar.
Krapte in Duitsland en Denemarken
Ook uit Duitsland en Denemarken komen geluiden van een krap aanbod. In tegenstelling tot Nederland speelt dat in Duitsland het hele jaar al. In augustus bewegen de prijzen als gevolg van de vakantieperiode zijwaarts, maar vanaf september worden weer langzaam stijgende prijzen verwacht. Duitse runderen zijn wat duurder dan in omliggende landen, waardoor de ruimte omhoog niet onbeperkt is. Anders prijzen Duitse slachterijen zich nog meer uit de markt, zo is de gedachte.
De krapte in Duitsland is overigens wel relatief. De rundvleesproductie was in de eerste helft van dit jaar 2,5% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en steeg naar 496.000 ton. Er werden 1,5 miljoen runderen geslacht, een stijging van 1,3%.
Vleesafzet gestegen
Hoewel de vleesafzet wat getemperd lijkt te worden door de inflatie, is de vraag naar rundergehakt wel weer toegenomen. In de eerste helft van dit jaar steeg de verkoop in Duitsland met 6%, zo blijkt uit cijfers van het toonaangevende onderzoeksbureau GFK. De luxere karkasonderdelen vinden bovendien goed hun weg naar Spanje en Italië.