Tönnies

Analyse Vlees & Eiwit

Exportsucces Argentijns rundvlees kent twee kanten

26 Augustus 2024 - Matthijs Bremer

De Argentijnse rundvleesexport heeft in het eerste halfjaar van 2024 het sterkste resultaat neergezet sinds data hierover worden bijgehouden. Voor een deel is dit succes het resultaat van de sterke afzet in China. Toch is er ook een schaduwzijde. Door de lage productie is de sterke export alleen mogelijk door het historisch dieptepunt van de binnenlandse consumptie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds 1990 worden de exportcijfers op de Rosario Stock Exchange bijgehouden. Vanaf dat jaar kwamen de exportvolumes geen enkel moment hoger uit dan nu. In totaal was het exportvolume 454.711 ton rundvlees. Dat is een toename van 10% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2023. Vergeleken met de laatste vijf jaar lag de export 18% hoger.

Hoger exportpercentage
Dit is opmerkelijk, aangezien de productie door droogte met 10% is gedaald, tot het laagste punt in 26 jaar. Daardoor steeg het percentage van het Argentijnse rundvlees dat geëxporteerd wordt van 25,6% tot 30,6%. Aan deze stijging zitten twee kanten. Aan de ene kant is het een succesverhaal. Argentinië is namelijk in staat gebleken om nieuwe markten aan zich te binden. Met name China importeert aanzienlijk meer Argentijns rundvlees. IHet aandeel van China steeg tot 57% van de totale export.

Hierbij zal de devaluering van de peso ten opzichte van de dollar met meer de 50% zeker eerder dit jaar zeker geen kwaad hebben gedaan. Deze zet heeft de prijs van Argentijnse exportproducten aanzienlijk gedrukt. Omdat het verschil de waarde van de peso ongeveer twee keer zo hoog lag als de waarde die op de zwarte markt voor de munt werd betaald, besloot president Javier Milei de waarde van de munt ongeveer te halveren.

Zwakke binnenlandse vraag
Daar staat echter tegenover dat de grote exporten ook het resultaat zijn van een sterke daling van de binnenlandse consumptie. Door de sterke inflatie geven steeds meer Argentijnen aan niet meer elke dag vlees te kunnen eten. Dit is direct in de cijfers terug te zien. In de eerste zeven maanden van 2024 is de Argentijnse rundvleesconsumptie gedaald tot 1,248 miljoen ton.

Dat is een afname van 14,1% ten opzichte van dezelfde periode in 2023.  Als de consumptie zich de rest van het jaar op dezelfde manier ontwikkelt, daalt de consumptie per hoofd van de bevolking dit jaar tot 44,8 kilogram. Dat is het laagste punt sinds 1918 toen voor het eerst rundvleesconsumptie werd bijgehouden. De historisch gemiddelde Argentijnse rundvleesconsumptie is 73 kilogram per hoofd van de bevolking.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden