Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Suikerprijzen iets getemperd na forse stijging

10 September 2024 - Alex Jurvillier

Terwijl branden en droogte in belangrijke teeltgebieden de markt onder druk zetten en prijzen stuwen, zorgen gunstige weersomstandigheden elders voor enige verlichting. De suikernoteringen op de ICE van New York en Londen dalen verder, na stevig in de lift te hebben gezeten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tegen het einde van augustus zaten de suikerprijzen flink in de lift, mede gestuwd door het nieuws vanuit Brazilië over forse branden. Sindsdien zakt de koers globaal gezien. New York noteerde gisteren $415,13 per ton, en Londen noteerde $526,30 per ton. Dat is het voor beide noteringen het laagste punt sinds eind augustus.

Het aantal hectare dat volgens schattingen door branden in Brazilië zijn aangetast, loopt op. Het Braziliaanse suikerassociatie Unica liet op 6 september weten dat op basis van voorlopig onderzoek minstens 230.000 hectare is aangetast in de belangrijke productiedeelstaat Sao Paulo. Daarvan zou ruim 130.000 hectare nog moeten worden geoogst. Daarnaast blijft droogte in Brazilië zijn tol eisen, waardoor de productieverwachtingen ook omlaag worden bijgesteld.

Voor 2023/24 heeft de internationale suikerorganisatie ISO in het marktkwartaalverslag van augustus het suikertekort naar beneden bijgesteld. Eerder werd er uitgegaan van een wereldtekort van 2,954 miljoen ton. Dat is nu een tekort van 0,2 miljoen ton, vanwege een betere suikerproductie in de belangrijkste productieregio van Brazilië. Het verwachte tekort voor marktjaar 2024/25 is fors groter dan voor 2023/24, namelijk 3,580 miljoen ton.

Vanuit India blijft de veel hogere regenval gunstig voor de suikerrietteelt in vergelijking met eerdere jaren. India heeft echter vooralsnog geen plannen om op korte termijn de exportrestricties op te heffen. Dat zou de voorraad op de wereldmarkt verder kunnen drukken.

Suikerindex Wereldvoedselorganisatie daalt
De FAO suikerprijsindex daalde over augustus met 5,7 punten (4,7%) maand op maand, tot 113,9 punten. De daling komt voornamelijk door de verbeterde productieverwachting voor India en Thailand als gevolg van de regenval. Ook drukken de relatief lage internationale olieprijzen de suikerprijs omdat het daardoor minder aantrekkelijk is om ethanol te maken van suikerriet. De branden in Brazilië waren een beperkende factor op de daling van de suikerprijsindex van de FAO.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden