Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesexport VS herstelt aanzienlijk

Dinsdag 15:30 uur - Matthijs Bremer

De Amerikaanse rundvleesexport blijft ondanks de krapte op de markt herstellen, zo blijkt uit de Amerikaanse brancheorganisatie van de vleessector (Usmef). Na een zwakke start van het jaar, vertoonde de Amerikaanse rundvleesexport herstel en dat was in juli niet anders. Dat komt vooral door betere export naar Aziatische markten en Mexico. Daarnaast valt het op dat de exportprijzen die maand zijn gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleesexport is in juli met 7% gestegen ten opzichte van dezelfde maand van 2023, tot 110.400 ton. Dit is het een na hoogste volume van dit jaar. Dit is opmerkelijk, aangezien droogte ervoor zorgde dat de Amerikaanse veestapel het laagste punt sinds 1951 bereikte. Door de hogere productie in de zomer bleek echter een sterkere export mogelijk. Ondanks de stijging van de export nam het aandeel van de export in juli af tot 14%. Het jaar ervoor was nog 14,4% van het rundvlees voor de export bestemd.

De waarde van de export steeg in juli met 12% tot $910,9 miljoen. Dat is de hoogste exportwaarde van het jaar. Daarnaast valt het op dat de exportprijzen toenamen. De waarde per rund steeg in juli met 4% ten opzichte van dezelfde maand in 2023, tot $418,43. De gemiddelde waarde over de eerste zeven maanden van het jaar steeg ondertussen met 6% tot $418,38.

Aziatische vraag trekt aan
De sterke exporten worden met name aangewakkerd door sterke vraag uit Azië. Tot voor kort viel de vraag naar Amerikaans vlees tegen, maar inmiddels is de vraag in Japan en Taiwan aanzienlijk toegenomen. De export naar Japan is met maar liefst 14% gestegen tot ruim 22.000 ton. Volgens USMEF zorgde een groei van het Japanse toerisme voor de toename. De waarde van de export nam met 17% toe tot $175 miljoen. Over de eerste zeven maanden van het jaar bereikte de export naar Japan een niveau van 149.000 ton. Daarmee neemt de export licht toe, al is de stijging kleiner dan 1%. De waarde van de export nam met 7% toe tot $1,15 miljard.

Na een zwakke start zijn de exporten naar Taiwan ook aanzienlijk toegenomen. De export in juli nam met 16% toe tot ruim 6.000 ton. Toch is het vooral de waarde van de export die indrukwekkend steeg. In totaal nam de waarde met maar liefst 33% toe tot $69,5 miljoen. In de periode van januari tot en met juli nam de export nog wel met 7% af tot 37.000 ton. De waarde zat in deze periode wel in de lift. In totaal steeg de uitvoer met 7% tot $404,2 miljoen.

Ook de vraag in Indonesië en Vietnam was aanzienlijk sterker. De export naar die landen nam in juli met maar liefst 70% toe tot grofweg 4.500 ton. De waarde steeg met 125% tot $37 miljoen. Over de eerste zeven maanden van het jaar lag de export nog wel 3% lager. In die periode voerde de Verenigde Staten ongeveer 23.000 ton rundvlees uit naar deze landen.

De resultaten op de Koreaanse markt zijn daarentegen gemengd. De export naar Zuid-Korea nam qua volume in juli licht toe tot 17.500 ton. De waarde van de export lag 9% hoger en kwam uit op $169 miljoen. Over de eerste zeven maanden van 2024 nam de waarde van de export met 2% toe tot $1,27 miljard, al nam de export met 11% af tot 134.000 ton.

Export naar Mexico steeg aanzienlijk
Daarnaast was de uitvoer naar Mexico zeer sterk. De Mexicaanse rundvleesimport kwam in juli uit op ruim 21.000 ton. Daarmee stijgt de uitvoer met maar liefst 19% vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. De waarde van de import nam met 17% toe tot $122,5 miljoen. Dat is het hoogste niveau in vier jaar tijd. Over de eerste zeven maanden van het jaar steeg de export tot 134.500 ton. De waarde nam in deze periode toe tot $785,3 miljoen. Voor de exportvolumes speelde de export van restonderdelen een belangrijke rol. In totaal nam de uitvoer daarvan met 15% toe tot 71.000 ton. Voor de waarde van de export was het belang wat kleiner. In totaal leverde de export van restonderdelen $192,7 miljoen op, een toename van 10%.  

Daar stond echter tegenover dat de export naar Colombia vrijwel stilviel door de vogelgriepbesmettingen onder melkkoeien. De export was in juli nihil en ondanks een sterk eerste kwartaal nam de uitvoer met 32% af vergeleken met dezelfde periode in 2023. De waarde van de markt daalde met 21%, ofwel $14,2 miljoen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden