Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Oorlog drukt winst Oekraïense kipgigant

Maandag 08:00 uur - Matthijs Bremer

De winst van de grootste Oekraïense pluimveeslachterij MHP heeft in het eerste halfjaar van 2024 een flinke stap terug gezet. De daling komt niet onverwachts. De Oekraïense kipgrootmacht heeft het al langer moeilijk en de laatste maanden is de sfeer rondom het bedrijf ten negatieve gekeerd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het bedrijf dat zo'n 70% van de Oekraïense markt in handen heeft, boekte in het eerste halfjaar 33% minder winst. De totale nettowinst komt over die periode uit op $45 miljoen. Volgens het bedrijf is de voornaamste reden voor de lagere winst de hogere kosten rond de mobilisatie van het personeel. Het bedrijf betaalt de salarissen van het personeel dat aan het front dient door, waardoor de onderneming aanzienlijk hogere personeelskosten draagt. Inmiddels dienen 30.000 soldaten in het Oekraïense leger, zo'n 10% van het totale personeel van het bedrijf. Daarnaast geeft het bedrijf aan dat personeelstekorten de resultaten beperken.

Oorlog eist zijn tol
Daarnaast zorgen de gevolgen van de oorlog steeds vaker voor aanzienlijke schade. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld steeds meer last van de schade aan kritieke infrastructuur na raketinslagen. In het eerste halfjaar schat MHP de kosten daarvan op $26 miljoen. Daarnaast ging bij een raketaanval een warenhuis waar voor $7 miljoen aan pluimveevlees opgeslagen lag verloren.

Ondertussen heeft stroomuitval als gevolg van de oorlog grofweg $13 miljoen gekost. Om dit te ondervangen heeft het bedrijf inmiddels een netwerk van dieselgeneratoren aangelegd. Al is het netwerk nog niet volledig dekkend. Bij een volledige blackout is MHP nog altijd niet in staat om op volle kracht te draaien, zo stelt het bedrijf.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden