Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesprijzen blijven behoorlijk op niveau

Gisteren 14:10 uur - Matthijs Bremer

De rundvleesmarkt blijft nog altijd sterk. In de markt heerste de vraag hoe lang de zaken zo gunstig kunnen verlopen, maar tot nu toe blijkt de vraaguitval mee te vallen. De markt kijkt namelijk al vooruit richting de feestdagen. Ondertussen blijft het vee aanbod krap.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van rundvlees in Nederland beweegt nog altijd zijwaarts. De U-kwaliteit is nog altijd €4,97 en de P-kwaliteit blijft €3,18.

Op de rundvleesmarkt worden nog altijd goede zaken gedaan, zo is in de markt te horen. Op de rundvleesmarkt was de laatste weken te horen dat de verkopen goed liepen. Met name naar Zuid-Europa werd veel vlees geëxporteerd. Slachthuizen gaven echter wel een nuance aan. Zodra het kouder weer zou worden, was de verwachting dat de verkopen wat zouden inzakken. De goede verkopen waren namelijk het gevolg van de mooie nazomer, die ervoor zorgden dat er later in het seizoen nog gebarbecued werd. Daarnaast zorgde het mooie weer ervoor dat de terrassen eind augustus en begin september volop bezocht werden.

Nu het kouder is, is er wel het een en ander op de markt veranderd. De vraaguitval valt voorlopig mee. In de markt is te horen dat het wel wat moeilijker is geworden om luxe onderdelen af te zetten. Op de prijzen van producten als ossenhazen en ribeyes is dan ook enige prijsdruk.  Al beginnen ingewijden in de markt ook al weer langzaam maar zeker hun blik te verleggen naar de decembermaand. Bedrijven beginnen voorzichtigjes voorraden aan te leggen voor de feestdagen. Als je bedenkt dat luxere onderdelen van vleesrunderen vaak enkele weken worden gerijpt, is het niet gek dat de markt alweer twee maanden vooruit kijkt. Neveneffect is dat dit een al te sterke daling van de prijzen van luxere onderdelen voorkomt. De verkoop van snippers blijft daarbij vrij goed lopen.

Aanbod blijft krap
Hoewel de vraag sterker blijft dan verwacht, zorgt vooral een klein aanbod dat de prijzen overeind blijven. Veehandelaren geven aan dat er nog altijd sprake is van krapte op de markt. Dat geldt voor zowel worstkoeien als voor luxe vleesvee. In de markt is te horen dat het aanbod van worstkoeien op het moment beperkt is. Door het zwakke aanbod geven sommige handelaren aan dat je aan melkkoeien op het moment meer kunt verdienen dan aan vleesvee. De hoge melkprijzen van de laatste maanden zorgden ervoor dat melkveehouders ervoor hebben gekozen om hun koeien langer door te melken. Minder productief vee wordt daardoor niet al te snel naar de slacht gebracht.

Dat wil niet zeggen dat vleesvee ruim beschikbaar is. Veehandelaren en slachthuizen geven aan dat het niet makkelijk is om aan voldoende vee te komen. Het knelpunt vindt volgens ingewijden in de markt al vroeg in de keten plaats. Door de uitbraak van blauwtong in Europa heeft onder meer Frankrijk de grenzen gesloten voor zowel import als export. Daardoor is het voor mesters moeilijk om aan voldoende runderen te komen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden