Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Sojaolie duurder, maar in verhouding goedkoop

Gisteren 15:30 uur - Alex Jurvillier

De prijs van sojaolie is verder gestegen, in lijn met de beweging die andere eetbare oliën zoals palmolie en koolzaadolie laten zien. Sojaolie, voorheen de duurste, is sinds kort in prijs wel onder die van voorgenoemde oliën gezakt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs voor sojaolie was volgens het oilseeds dashboard van de Europese Commissie tot 11 oktober $1.044 per ton. Daarmee was sojaolie gemiddeld goedkoper dan koolzaad- en palmolie. Voorheen was sojaolie juist de duurste van de drie.

De exportprijs vanuit Argentinië van sojaolie FOB (op het schip geleverd, Argentina - Up River) is 10% gestegen tot $1.004 per ton, zo rapporteert de Europese Commissie.

Sojaolie steeg in prijs in oktober. Bron: Europese Commissie

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) stelt in het laatste Wasde-rapport de verwachting over de Amerikaanse sojabonenproductie voor seizoen 2024/25 naar beneden bij. De lagere productie doet het Amerikaanse aanbod (beginvoorraad, productie en import) toch iets slinken. De beginvoorraad is ten opzichte van vorige maand wel iets omhoog bijgesteld, wat de lagere productie deels compenseert. De exportverwachting is onveranderd ten opzichte van vorige maand, evenals de eindvoorraad.

Ook de verwachting voor deOekraïense sojabonenproductie is omlaag bijgesteld. Maar de wereldeindvoorraad is omhoog bijgesteld, vanwege hogere voorraden in China, Argentinië en Brazilië. Dit compenseert de lagere voorraad van Oekraïne, maar bijvoorbeeld ook die van Turkije en Iran.

De verwachting voor de wereldwijde sojaolieproductie is ten opzichte van vorige maand gelijk gebleven, maar de prognose voor de mondiale eindvoorraad is omlaag bijgesteld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden