Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensvleesproductie daalt in tweede helft 2024

Vandaag 09:00 uur - Matthijs Bremer

De Europese varkensvleesproductie is in de eerste helft van het jaar gestegen. De Rabobank verwacht dat deze dynamiek keert en dat het slachtcijfer zal afnemen. Daarnaast verwacht de bank dat de slachtcijfers de bodem hebben bereikt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het eerste halfjaar van 2024 is de varkensvleesproductie met 3% toegenomen. Ongeveer de helft van de groei is toe te schrijven aan een groter aantal slachtingen. De andere helft van de groei volgt op hogere slachtgewichten.

Dalend aanbod
De Rabobank verwacht dat de stijging niet doorzet. In totaal zal de varkensstapel in de Europese Unie met 0,5% dalen. De bank verwacht dat het aantal slachtingen doorzet. In Frankrijk daalt het aantal slachtingen met 0,5% afneemt. Nederland en Italië voeren de daling aan met ieder een afname van het aantal slachtingen van maar liefst 6%. In Nederland is dat nog maar het begin van de daling. De Rabobank verwacht dat de varkensstapel in verband met de afkoopregelingen met 10% tot 15% zal afnemen.

De rest van de potentiële groei blijft uit door een grotere ziektedruk. PRRS blijft in Spanje voor problemen zorgen, terwijl Afrikaanse varkenspest in Oost-Europa en Italië de markten ontregelt. In Duitsland, Denemarken en Polen voorziet de bank nog wel stijgingen. Onze oosterburen zullen 1% meer varkens slachten, zo verwacht de bank. Ook de Denen slachten 1% meer. In Polen voorziet de bank zelfs een stijging van 3%.

Bodem slachtprijzen bereikt
De slachtprijzen van varkens zijn na de daling van de zomer stabiel. Inmiddels liggen de prijzen in Nederland en Denemarken onder het niveau van de rest van de EU. Dit is volgens de bank het gevolg van een grote afhankelijkheid van de export. De bank constateert dat met name de marges in de zeugenhouderij zijn afgenomen. Door gunstige prijzen van de eerste helft van het jaar is winst voor de zeugenhouders echter al zo goed als zeker, zo denkt de bank.

Verdere dalingen zijn volgens de bank niet aannemelijk. Het aanbod wordt aanzienlijk krapper en de seizoenspatronen zijn gunstig voor de varkensmarkt. In de winter is varkensvlees meer in trek en bovendien kijkt de markt alvast vooruit naar de kerst.

Export Daalt
De daling van de export is nog altijd niet ten einde. In totaal nam de uitvoer met 1% toe. Met name de export naar China zit tegen. De totale uitvoer naar het Aziatische land daalde met 7%. Dit is vrijwel exclusief toe te schrijven aan de daling van spiervlees. Deze export daalde met 13% terwijl de uitvoer van bijproducten met maar liefst 23% toenam.  De uitvoer naar andere bestemmingen nam juist toe. Mogelijk is de export in de tweede helft van het jaar beter. Rabobank verwacht dat de importbehoefte van het land toeneemt.

Of Europa hier daadwerkelijk van kan profiteren, is echter de vraag. Het is niet duidelijk hoe lang China de export van varkensvlees nog toestaat. Daarnaast neemt de concurrentie van buiten China toe. De productie in de Verenigde Staten steeg in de eerste helft van 2024 met 2%. De export vanuit Brazilië nam ondertussen met 3,5% toe.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden