De Nederlandse vraag naar vlees is in 2023 vrijwel gelijk gebleven, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research. De totale vraag kwam op basis van karkasgewichten uit op 75,3 kilo per persoon. Het jaar ervoor was de consumptie 75,1 kilo. Wel is er meer vraag naar goedkoper vlees, ten koste van duurder product.
In 2022 bereikte de vleesconsumptie het laagste niveau sinds 2005, het jaar waarin Wageningen Economic Research de cijfers voor het eerst bijhield. Volgens de onderzoekers is de toename van 0,2 kilo niet significant. Daarom spreken ze van een stagnatie.
Voorkeur voor snipperproducten
Uit de data van Wageningen Economic Research blijkt dat consumenten een duidelijke voorkeur hebben voor betaalbaar vlees. Terwijl de afzet van luxere vleesonderdelen onder druk staat, nam de verkoop van snipperproducten als gehakt en hamburgers juist toe.
Een product dat zeer goed loopt, is rundvleesgehakt. De afzet van daarvan nam met maar liefst 9,6% toe, terwijl de algehele verkoop van rundvlees in de supermarkt met 7,7% daalde. Ook de afzet van half-om-halfgehakt nam toe. In totaal steeg de consumptie met 3,4%. De verkoop van varkensvlees daalde in totaal met 0,2%.