Sirozy / Shutterstock.com

Analyse Vlees & Eiwit

Vraag naar goedkoper vlees zit in de lift

Gisteren 16:11 uur - Matthijs Bremer

De Nederlandse vraag naar vlees is in 2023 vrijwel gelijk gebleven, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research. De totale vraag kwam op basis van karkasgewichten uit op 75,3 kilo per persoon. Het jaar ervoor was de consumptie 75,1 kilo. Wel is er meer vraag naar goedkoper vlees, ten koste van duurder product.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In 2022 bereikte de vleesconsumptie het laagste niveau sinds 2005, het jaar waarin Wageningen Economic Research de cijfers voor het eerst bijhield. Volgens de onderzoekers is de toename van 0,2 kilo niet significant. Daarom spreken ze van een stagnatie.

Voorkeur voor snipperproducten
Uit de data van Wageningen Economic Research blijkt dat consumenten een duidelijke voorkeur hebben voor betaalbaar vlees. Terwijl de afzet van luxere vleesonderdelen onder druk staat, nam de verkoop van snipperproducten als gehakt en hamburgers juist toe.
 

Een product dat zeer goed loopt, is rundvleesgehakt. De afzet van daarvan nam met maar liefst 9,6% toe, terwijl de algehele verkoop van rundvlees in de supermarkt met 7,7% daalde. Ook de afzet van half-om-halfgehakt nam toe. In totaal steeg de consumptie met 3,4%. De verkoop van varkensvlees daalde in totaal met 0,2%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden