Door de coronapandemie is het noodzakelijk dat de voedsel- en landbouwsystemen veranderen, stelt een groep van 14 onderzoekers in een Europees rapport. Alleen op die manier is het volgens hen mogelijk om overal ter wereld enige vorm van voedselzekerheid te bieden.
De coronacrisis heeft de uitdagingen op het gebied van voedselzekerheid en -productie versterkt, zo toont een nieuw rapport dat uitgevoerd is in opdracht van de Europese Commissie aan. Als gevolg van het virus is de wereldwijde voedselvoorziening verstoord en zijn veel prijzen naar boven geschoten. En hoewel het in Europa om minimale stijgingen gaat (2% tot 5%), kampen landen als Argentinië en Myanmar wel met buitengewone prijsstijgingen (respectievelijk 15% en 20%). "Bij de families met een laag inkomen is de combinatie van die stijgende prijzen en thuisonderwijs de reden dat voedselzekerheid een issue is geworden."
Bovenstaande problemen komen volgens de onderzoekers daarnaast nog eens boven op de onzekerheden die er voor de crisis al waren, zoals het feit dat 8% van de wereldbevolking ondervoed is en de voedselproductie verantwoordelijk is voor 30% van de totale broeikasgastuitstoot. Daarbij speelt voedselverspilling nog altijd een grote rol. "Ongeveer 33% van het voedsel dat voor humane consumptie is geproduceerd, gaat verloren of wordt verspild", zo staat in het rapport.
Verandering in het systeem
Volgens de onderzoekers kunnen de maatschappij en economie alleen veerkrachtiger uit de coronacrisis komen als er meer diversiteit komt. "De Europese Unie moet voedseldiversiteit ondersteunen door nieuwe kennis op te doen, nieuwe technologieën te ontwikkelen en door in te zetten op ecosysteemdiensten en milieubeleid", zo luidt een van de adviezen. Ook biologische landbouw moet volgens de experts gestimuleerd worden. "Zo kunnen boeren werken aan verbetering van de grondkwaliteit en kan de Europese Unie tegelijkertijd op actieve wijze circulaire voedselsystemen steunen."
Niet alleen het landbouw- en voedselsysteem moet anders, ook moet de Europese Unie zich meer focussen op de maatschappij. Een ander advies is dan ook: "De Europese Unie moet zich richten op een afname van het gemiddelde BMI en de daling in het gemiddelde percentage van mensen met overgewicht (51,8%). Europa moet eveneens een onderzoek opzetten om het voedingspatroon te verbeteren. Op dit moment eten we 2,5 tot 3 keer meer vlees dan aanbevolen wordt. Dit heeft niet alleen gevolgen voor onze gezondheid maar ook voor die van onze planeet", schrijven de auteurs.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.