Shutterstock

Analyse koffie

Lage voorraden zorgen voor hoge koffieprijzen

20 Juli 2022 - Max van der Heijden

Als gevolg van kleinere koffievoorraden in de ICE-magazijnen zaten de koffieprijzen de afgelopen week in de lift. Dinsdag bereikte de voorraad Arabica bonen het laagste niveau in 22 jaar tijd. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tegenvallende oogstberichten uit Brazilië en Vietnam stuwden de prijs verder omhoog.  In Brazilië hebben enkele koffieboeren financiering aangevraagd zodat ze hun koffie momenteel niet hoeven te verkopen. Dit in combinatie met een oogst die momenteel 7% achterloopt ten opzichte van een jaar geleden, en droogte in een belangrijke provincie, zorgen ervoor dat de voorraad Arabica laag is. 

Koffiekopers, zo schrijft het Braziliaanse Safras Mercado, kopen ondertussen alleen de minimale hoeveelheid koffie. Ten tijde van economische en financiële onzekerheid lijken zij geen grote voorraden te willen aanleggen. Uit data van Safras Mercado blijkt dat de koffieverkoop vorige week op 39% van de verwachte productie zat. Daarmee zit het ruim onder het niveau van vorig jaar toen het op 48% zat.

Ook werd er vorig jaar, toen er minder productie was, meer koffie vooruit gekocht. Dit jaar is dat minder. Dat komt onder andere door vertraagde oogsten en angst bij boeren dat de prijs omhoog schiet zodra de koffie geoogst is. Zij kunnen bij vooruit-verkoop dan niet profiteren van de hoge prijs.  Op 12 juli was in Brazilië 59% van de koffie voor het koffiejaar 2022/23 geoogst. Dat is onder het vijfjarig gemiddelde van 65%.

Lagere opbrengst in Vietnam
In Vietnam, de grootste Robusta producent van de wereld, maakte koffieorganisatie Vicofa bekend dat de productie van Robusta mogelijk 7% lager is als gevolg van slecht weer. De Vietnamese koffie-export lag in juni 13,3% hoger dan een jaar geleden. In de periode oktober-juni lag de koffie-export zelfs 21,7% hoger. 

ICO vooruitblik                                                                                              De de International Coffee Organisatie (ICO) schreef in het rapport voor juni dat de koffieproductie in 2021/22 uit zal komen op 167,2 miljoen zakken. Dat is 2,1% lager dan het vorige koffiejaar. De koffieconsumptie zal groeien naar 170,3 miljoen zakken. Daarmee is er voor dit koffiejaar een tekort van 3,13 miljoen zakken. 

In mei werden er in totaal 9,75 miljoen zakken van 60 kg met ongebrande groene koffiebonen geëxporteerd. Een jaar eerder waren dat er nog 8.8 miljoen, een stijging van 10,7 procent. In totaal werden er 10,8 miljoen zakken koffie geëxporteerd, 10% meer dan  verleden jaar. In de periode oktober tot mei zijn er 87,99 miljoen zakken koffie geëxporteerd, een stijging van 0,7%.

Vorige week maakte ICO bekend dat de wereldwijde koffie-export in de periode van oktober tot en met mei 1,3% hoger is dan een jaar geleden. Het Amerikaanse ministerie van landbouw verwacht dat de oogst voor het koffieseizoen 21/22 uitkomt op 31,58 miljoen zakken uit Vietnam, maar voorspelt een daling  naar 30,9 miljoen zakken voor de koffieoogst van volgend jaar. 

Het ministerie verwacht dat de wereldwijde oogst uitkomt op 174,95 miljoen zakken volgend jaar. Een stijging van 4,7%. Dit komt vooral doordat de tweejarige Arabica boon in Brazilië dan geoogst kan worden. 

Koersbewegingen
De Arabica koers daalde hard tot afgelopen vrijdag, toen de koers het laagste punt in acht maanden bereikte. Sindsdien zit de koers door de eerder genoemde krappe voorraden weer in de lift. De koers staat vandaag (woensdag) op $4760,44

De Robusta koers is een stukje grilliger en bevindt zich nu op $1981 per ton, dicht bij het niveau van 4 juli toen de prijs $1999 per ton bedroeg. De koers lijkt mee te bewegen met de voorraad-berichten. Waar vorige week berichten over een hogere oogst naar buiten kwamen en de koers als gevolg daarvan daalde, zorgden berichten over tegenvallend weer en een mogelijk lagere oogst deze week voor een stijging. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden