Voor 2030 moet de Europese Unie €25 miljard investeren in nieuwe technologieën om duurzaam eiwitten te produceren. Dit dient als doel dat Europa niet achterblijft bij de rest van de wereld, maar juist een wereldleider wordt op dit gebied. Daartoe roepen tweehonderd organisaties en personen, waaronder vier oud-eurocommissarissen en drie Nobelprijswinnaars op in een open brief aan Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie .
Het gaat dan om drie innovatiegebieden: precisiefermentatie, kweekvlees en plantaardig voedsel (hieronder wordt verstaan: van bonen en peulvruchten tot plantaardige melk en plantaardige hamburgers, worstjes en steaks). Met name de eerste technologie wordt als 'bijzonder veelbelovend' genoemd. "Door samen te werken met de microscopische wereld hebben precisiefermentatiebedrijven hier in Europa nu de technische mogelijkheid om diervrije kaas te maken die smelt, ruikt en smaakt zoals de kaas die we vandaag de dag eten", aldus de brief.
Singapore, Canada, de VS, Israël, Japan en China lopen nu voorop bij de ontwikkeling van duurzame eiwitten. Ook brengen zij regelgeving, belasting en etikettering op orde om bedrijven in de duurzame eiwitsector te helpen hun producten op de markt te brengen, aldus de ondertekenden in de brief. In de VS zijn met precisiefermentatie gemaakte ijs en melk nu beschikbaar voor consumenten, terwijl in Singapore al kweekvlees op de markt is, aldus de brief.
"Het is tijd dat Europa het voortouw neemt in de voedselrevolutie", vinden ondertekenden. De overstap naar duurzame eiwitten zou de klimaatimpact van vlees met 92% kunnen verminderen en volgens de ondertekenden wordt er meer CO2-uitstoot teruggedrongen per geïnvesteerde dollar dan bij investeringen in groene energie. Volgens de briefschrijvers is het ook een kwestie van voedselzekerheid voor ons continent. Duurzame eiwitten zijn bestand tegen de schokken en instabiliteit van de kwetsbare toeleveringsketens van ons huidige voedselsysteem, aldus de brief.
'Meest schadelijke vormen veehouderij verdringen'
Een duurzame eiwitsector zou tegen 2050 $1,1 biljoen aan bruto toegevoegde waarde kunnen opleveren en 9,8 miljoen banen wereldwijd. Hoewel ze schrijven dat 'duurzame eiwitproductie de meest schadelijke vormen van veehouderij kan verdringen met een snelheid en schaal die voorheen ondenkbaar was', liggen er volgens de schrijvers van de brief ook belangrijke kansen voor boeren. "Niet alleen op het gebied van de productie van plantaardige ingrediënten en veevoer, maar ook op het gebied van ecosysteemdienstenbetalingen voor koolstof die wordt vastgelegd."
Met de voorgestelde door Brussel geleide investering kunnen volgens de briefschrijvers ook alle onbedoelde gevolgen van de duurzame eiwittransitie volledig onderzocht worden en informatie breed gedeeld worden op een open-source platform, zodat niet alleen bedrijven uit de particuliere sector er profijt van hebben.
Italië wil kweekvlees verbieden
"Hier in Europa lijken we vast te zitten in het verleden", stellen de ondertekenden. Ze wijzen daarbij op Italië dat kweekvlees wil verbieden en het gebrek van overheidsinvesteringen van grote lidstaten (de Nederlandse regering heeft overigens €60 miljoen geïnvesteerd in de ontwikkeling van kweekvlees). "De eiwitrevolutie zal plaatsvinden met of zonder Europa", aldus de brief. "De enige vraag is nu of we met trots deze transformatie zullen helpen sturen, of dat we passieve toeschouwers zijn."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.