Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensvleesmarkt in balans door kerstvraag

Eergisteren 14:00 uur - Matthijs Bremer

De varkensvleesprijzen hebben deze week een stap omlaag gezet, maar ondertussen blijven de veeprijzen gelijk. Dat wil niet zeggen dat er niets is te merken van de kerstdagen die voor de deur staan. De vraag naar luxe-onderdelen stijgt duidelijk en daarmee ook de prijzen daarvan. Dit houdt de markt in balans, aangezien het aanbod tamelijk laag is.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijs lijkt deze december in beton gegoten. De DCA-beursprijs staat op €1,89 per kilo.

Over de gehele linie is de vraag naar varkensvlees nog altijd wat aan de zwakke kant. Op de vleesmarkten tekent zich na enig opwaarts momentum van de laatste weken een duidelijke daling af. De laatste twee weken zetten de onderdelenprijzen kleine stappen omhoog. In de weken 49 en 50 namen de gemiddelde karkasprijzen in totaal met 1,39 per kilo cent toe. Deze week namen de gemiddelde prijzen echter met 2,60 cent af. Daarmee is de gemiddelde karkasprijs met 1,41 cent afgenomen vergeleken met vóór de 'decemberopleving.' Opmerkelijk is dat de prijs wordt gedrukt door een afname van de prijs van hammen, die met maar liefst 9,67 cent per kilo afnam.

Dat wil niet zeggen dat er van een kerstvraag helemaal geen sprake is. Mede door hoge prijzen en meer krapte op de rundvleesmarkt zien we dat luxere onderdelen wel stappen omhoog zetten. De hazen zijn net als vorige week weer duurder. Dat wordt het best geïllustreerd door de prijsmutaties bij de lange haas. De piek van vorige week van 85 cent was sterk, maar zeker niet ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Wel is het vrij uitzonderlijk dat de prijzen in week 49 met 26,67 cent per kilo en in week 51 met 22,50 cent per kilo toenemen. In eerdere jaren was de mutatie rondom de piek van de varkenshazenprijs rond de 10 cent. Daarnaast stijgt ook de nek wederom in prijs, wat duidt op een hogere consumptie van gestoofde producten, zoals pulled pork.

Hoger aanbod zorgt voor druk
{{dataviewSnapshot(52_1734590869)}}

Voor een deel zijn de lagere varkensvleesprijzen toe te schrijven aan een ruim aanbod van vlees en vee. Tussen de weken 32 en 46 bleef het aanbod in Nederland wat achter op vorig jaar. Inmiddels lopen de slachtdata van dit jaar gelijk met het aantal slachtingen in 2023. Effectief is het aanbod daardoor ruimer omdat de structurele vraag naar varkensvlees in Noord-Europa daalt.

In Duitsland is het aanbod wederom hoger dan in 2023. Na het grootste deel van het jaar boven het niveau van 2023 te hebben gelegen, zat het Duitse slachtcijfer tussen week 43 en week 48 onder dat van vorig jaar. Met de eindsprint rond kerst veranderde dit weer. Sinds die tijd is het slachtcijfer weer constant hoger dan, of gelijk aan het aantal slachtingen van een jaar geleden. Dit hogere niveau zorgt voor een extra aanbod, terwijl de vraag met name in Duitsland structureel afneemt. Zo daalde de varkensvleesconsumptie per hoofd van de bevolking vorig jaar met 6,6%.

Aanbodfactoren
Door de kerstvraag is de markt nog altijd in balans. Het is echter afwachten wat er in januari gebeurt. Het is niet ondenkbaar dat een tamelijk ruim aanbod in combinatie met de vraaguitval die bijna elk jaar in januari plaatsvindt voor druk op de prijzen zorgt. Een eerste indicatie daarvan is er al. Van Rooi, Compaxo en Westfort verlaagden hun slachtprijzen deze week met vier cent. Toch is een forse daling geen zekerheid. In 2025 zou de Lbv, de stoppersregeling, het aanbod kunnen drukken. Mochten slachterijen daarop anticiperen, dan zouden verlagingen op zowel de vlees- als veemarkten in het nieuwe jaar beperkt kunnen blijven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden