De handelsoorlog die Trump heeft ontketend gaat voorlopig nog in alle hevigheid door. Na de reactie uit China op de importheffingen van vorige week kwam Trump gisteren weer met een tegenreactie. Tarieven voor producten uit China stijgen nu naar 104%. Op de granenmarkt zijn de effecten van de handelsoorlog ook te merken. Niet de importtarieven zorgen voor de grootste problemen, maar de maatregelen van de VS tegen schepen met een link daar China doen Amerikaanse exporteurs het meeste pijn. Ander nieuws komt uit Rusland waar hagelstormen in het zuidwesten van het land nogal hebben huisgehouden in onder meer de wintertarwe.
Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren onveranderd op €224,75 per ton. Op de CBoT zaten de prijzen in de lift afgelopen handelssessie. Tarwe sloot 0,7% hoger op $5.40 per bushel. Maïs noteerde een plus van 1% en kwam daarmee uit op $4.69 per bushel. Soja sloot eveneens 1% hoger op $9.92¾ per bushel.
Een voorzichtig teken van herstel op de aandelenbeurzen is in de kiem gesmoord. Gisteren kwam Trump namelijk met een reactie op de Chinese verhoging van de importheffingen. Het tarief voor goederen uit China is nu verhoogd tot 104% door de Amerikaanse president. Een positief puntje is dat het Witte Huis gisteren bekendmaakte met bijna zeventig landen in onderhandeling te zijn over de handelstarieven. Zo lang die gesprekken lopen blijven de eerder aangekondigde importtarieven alleen wel van kracht.
Transport knelt
Hoewel de prijzen voor granen op de CBoT overeind blijven is het niet zo dat de Amerikaanse graanhandel niets merkt van de handelsoorlog. Niet alleen de importtarieven zorgen voor onrust, maar ook het extra havengeld dat Chinese en in China gebouwde schepen moeten betalen als ze een Amerikaanse haven aan doen. Het hogere liggeld kan oplopen tot $1,5 miljoen per schip. "Het maakt de VS een onaantrekkelijke bestemming voor meer dan de helft van de vrachtschepen die er varen in de wereld", vertelde Jay O'Neil adviseur in de grondstoffenhandel aan Reuters. Om het hogere havengeld te vermijden proberen reders zo veel mogelijk de schepen zonder link met China naar de VS te sturen. Dat zorgt dan weer voor verstoringen in de logistieke ketens en hogere vrachttarieven.
Ongeveer 35% van de tarwe die over de wereldmarkt wordt verhandeld gaat naar Azië en China is goed voor circa 60% van de handel in oliehoudende zaden. Voor landen als Zuid-Korea en Japan is het lastig op korte termijn een alternatief voor de Amerikaanse baktarwe te vinden. Voor voergranen, zoals maïs en oliehoudende zaden als soja is het makkelijker alternatieven te vinden en dat gebeurt dan ook, zo melden verschillende handelaren bij Reuters.
In de Europese exportcijfers is nog weinig te merken van een verschuiving van de vraag naar graan uit Azië. Dat kan overigens ook bijna niet aangezien Trump zijn plannen pas vorige week bekendmaakte. De EU heeft het lopende seizoen tot 6 april 16,36 miljoen ton tarwe geëxporteerd tegen 24,96 ton in dezelfde periode vorig seizoen. Ook Oekraïne kwam met exportcijfers en zij hebben tot 7 april 33,20 miljoen ton graan geëxporteerd tegen 37,09 miljoen ton vorig seizoen. In de graanexport van Oekraïne dit seizoen zit 13,26 miljoen ton tarwe, 17,24 miljoen ton maïs en 2,21 miljoen ton gerst.
Rusland blijft marktleider
Uit Rusland komen berichten over weer dat schade heeft veroorzaakt in wintergranen in de regio Stavropol. Hagelstormen en vorst hebben op enige schaal schade veroorzaakt in de op twee na grootste tarweproducerende regio van Rusland, zo melden verschillende bronnen. Met gematigde temperaturen en wat regen zijn de groeiomstandigheden verder in het Zwarte Zeegebied overigens verbeterd volgens experts.
Ondanks de oorlog en alle problemen die daarbij komen kijken, blijft Rusland wel een factor van belang in de wereldhandel van tarwe. Rusland heeft in het seizoen 2024/25 een marktaandeel van ruim een vijfde, zo meldt Rusagrotrans bij het Russische persbureau Interfax. "De tarwe-export uit Rusland wordt dit seizoen geraamd op bijna 40,8 miljoen ton. Rusland blijft de marktleider in de levering van tarwe op de wereldmarkt met ongeveer 22% van het totale tarwevolume, exclusief meel. Dat is minder dan 28% in het seizoen 2023/24, toen 55,5 miljoen ton werd geëxporteerd", aldus Rusagrotrans.