De een geeft makkelijker een foutje toe dan de ander. Trump valt in de categorie die daar wat moeite mee heeft. Toch lijkt hij met het uitstellen van de extra importheffingen wel wat te bewegen onder de druk die vanuit verschillende kanten (inmiddels ook uit de eigen gelederen) op zijn handelspolitiek. Met alle aandacht voor Trump dreigt het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd uitkomt onder te sneeuwen.
Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €5 lager op €219,75 per ton. Op de CBoT sloten de granen in het groen afgelopen handelssessie. Tarwe pluste 0,4% naar $5.42¼ per bushel. Maïs deed het nog wat beter en sloot 1,1% hoger op $4.74 per bushel. De grootste stijger op de CBoT was echter soja met een plus van 2%. Daarmee sloot soja op $10.12¾ per bushel.
De Amerikaanse president Donald Trump wist ook gisteren de financiële markten weer op stelten te zetten. Hardop toegeven dat je iets gedaan hebt dat niet zo handig is, is niet de eerste natuur van Trump. Dat hij een uitstel van de extra importheffing inlast van negentig dagen voor landen die willen onderhandelen over handelstarieven is volgens verschillende analisten wel een teken dat Trump mogelijk toch geschrokken is van de paniek die vorige week is uitgebroken op de financiële markten. De basisheffing van 10% blijft overigens wel van kracht. Ook richting China verandert de toon niet. Gisteren maakte Trump bekend de importheffing die een dag eerder al was verhoogd tot 104% verder op te schroeven naar 125%.
Voordat bekend werd dat Trump het invoeren van extra importheffingen uitstelt, zaten de granen op de CBoT al in de lift. Nadat het nieuws uit het Witte Huis kwam halverwege de handelsdag in de VS stegen de prijzen van vooral maïs en soja op de termijnmarkt in Chicago verder door.
EU heeft moeite met tempo van Trump
Wat het besluit van Trump betekent voor de EU is nog niet helemaal duidelijk. Toeval of niet, gisteren stemde de EU over de reactie op de heffing van Trump op Europees staal en aluminium, die alweer dateert van maart. Het plan van de EU heeft drie fases en onder andere maïs, tarwe, en soja uit de VS zouden te maken krijgen met een importheffing van de EU. Amerikaanse bedrijven als ADM en Tyson Foods zouden last hebben van de Europese heffingen.
De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen liet van morgen in een bericht op X weten blij te zijn met de pauze die Trump inlast. "Importheffingen zijn belastingen die alleen schadelijk zijn voor bedrijven en consument", schrijft Von der Leyen.
Door alle reuring die Trump veroorzaakt, is er relatief weinig aandacht voor het Wasde-rapport van het USDA voor de maand april dat vanavond Nederlandse tijd uitkomt. Grote verschuivingen worden door de handel overigens niet verwacht, zo blijkt uit de peiling van Reuters. Voor de wereldeindvoorraden van tarwe en soja verwachten analisten een kleine bijstelling naar boven en voor maïs rekenen deelnemers aan de enquête op een iets kleinere voorraad in het Wasde-rapport van deze maand. De maïs- en sojaoogst in Brazilië en Argentinië blijven in lijn met de eerder voorspellingen van het USDA, zo verwachten de deelnemers aan de peiling van Reuters.
Ikar kwam gisteren met een nieuwe prognose voor de Russische graanoogst. In totaal verwacht het marktbureau dat Rusland dit seizoen 129,5 miljoen ton graan dorst. Daarvan is 82,5 miljoen ton tarwe. De oogst valt daarmee iets groter uit dan vorig seizoen. De totale graanoogst kwam vorig jaar namelijk uit op 125,9 miljoen ton.