Agrifoto

Analyse Granen & Grondstoffen

Granen in het groen na rode dag op financiële markten

Dinsdag 13:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

De aandelenmarkten, maar ook bijvoorbeeld Brent-olie, kregen afgelopen handelssessie wederom een tik te verwerken. De granenmarkt komt tot op heden redelijk ongeschonden uit de strijd die Trump heeft ontketend met zijn importheffingen. Ook de granenmarkt is volatiel maar het weer, dat niet bepaald meewerkt voor boeren, zorgt voor een zekere prijshoudende stemming.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,75 hoger op €224,75 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 1,4% hoger op $5.36½ per bushel. Maïs noteerde een plus van 0,9% op de beurs in Chicago en kwam daarmee uit op $4.64½ per bushel. Soja sloot ook in het groen met een plus van 0,6% en sloot op $9.83 per bushel.

Hoewel granen op de termijnmarkten hoger sloten afgelopen handelssessie is het niet zo dat de onrust op de financiële markten door de importtarieven ongemerkt voorbij trekt. Het gerucht dat Trump het invoeren van de heffingen met negentig dagen zou willen uitstellen, gaf even wat steun. Toen het Witte Huis al vrij snel bekendmaakte dat er van uitstel geen sprake is en Trump daar zelfs overheen ging met een mogelijk extra heffing van 50% op producten uit China, lieten investeerders de moed weer zakken.

Om de tafel
Een positief punt voor ons in Europa volgens analisten is dat de EU niet rücksichtslos met tegenheffingen komt zoals China gedaan heeft. Uiteindelijk schaad je daar ook je eigen economie mee. Wat de reactie van de EU nu precies wordt is nog onduidelijk, maar dat er mogelijk gewerkt wordt aan een overeenkomst met de VS om een verdere escalatie te voorkomen, wordt door verschillende analisten als positief gezien. Of Amerika daar voor openstaat, is nog een tweede.

Met zoveel onrust buiten de wereld van het granencomplex is het lastig voor telers en verwerkers een strategie uit te zetten. Kijken we naar de groeiomstandigheden voor tarwe dan zijn de signalen wat tegenstrijdig. In de EU ontwikkelen de wintergranen redelijk goed, terwijl het in het Zwarte Zeegebied ondanks de recente regen aan de droge kant blijft. Er zit echter meer neerslag in de verwachting voor Rusland en Oekraïne en de temperaturen blijven daarbij gematigd. Dat zijn redelijk gunstige groeiomstandigheden. In de VS is afgelopen week op de zuidelijke tarwegordel water gevallen, maar vorst heeft mogelijk op kleine schaal wat schade veroorzaakt. Het droge weertype komt echter terug en de verwachting is dat de droogte zich uitbreidt in de VS.

Begin met zaaien zomergewassen
Het USDA kwam gisteren met het eerste Crop Progress-rapport van het seizoen. Met het zaaien van maïs is net een beginnetje gemaakt in Amerika. 2% van het geplande areaal zit in de grond volgens het ministerie en dat is gelijk aan het vijfjarig gemiddelde. In Texas zijn telers veruit het verst met het zaaien van maïs met 59% van het geplande areaal gezaaid. Met zomertarwe en -gerst zijn Amerikaanse boeren iets verder dan met de maïs met respectievelijk 3% en 6% gezaaid. Het verst gevorderd zijn de Amerikaanse telers met haver waarvan 31% van het plande areaal in de grond zit. Het vijfjarig gemiddelde voor deze week staat op 28%.

De wintertarwe staat er niet geweldig op. Het USDA geeft 48% van het areaal wintertarwe de rating goed of excellent tegen 56% vorig jaar deze week. 5% van de wintertarwe staat in de aar en dat is gelijk aan het vijfjarig gemiddeld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden