Shutterstock

Analyse Energie

Oliemarkt niet van de wijs door geopolitieke spanning

27 Juni 2024 - Matthijs Bremer

De oliemarkt stond deze week in het teken van balans. Door geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten was er ondanks zwakke Amerikaanse vraag geen druk op de olieprijs. Daarnaast zorgt de verwachting dat het vliegverkeer ieder moment kan toenemen dat de prijs hoog blijft.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oliemarkt heeft vergeleken met vorige week een klein stapje naar beneden gezet. Kijk je naar het grotere plaatje, dan is de oliemarkt vooral stabiel. Op donderdag 20 juni werd olie voor $85,71 per vat verhandeld. De hoogste notering van de week bereikte de Brent-benchmark op maandag 24 juni. Op die dag werd olie voor $86,01 per vat verhandeld. De dag erna stond olie juist op het laagste punt van de week en werd olie voor $85,01 verhandeld. Op het moment van schrijven (donderdag 27 juni) is olie weer gestegen in prijs tot $85,05.

De oliemarkt kiest deze week geen duidelijke positie. Ondanks oplopende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten is er weinig opwaartse potentie. Sinds Israëls minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz vorige week aangaf dat achter de schermen een 'totale oorlog' tegen Libanon besproken werd, zijn er zorgen over verdere escalatie in de regio. Daardoor landde de uitspraken van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat de intensieve fase van de oorlog tegen Hamas op zijn einde komt, niet echt. Toch temt berichtgeving over dat de Verenigde Staten op Israël inpraat het opwaartse momentum een beetje.

Amerikaanse markt blijft dominant
Daarnaast blijven zorgen over de vraag de Amerikaanse oliemarkt domineren. Tegen de verwachting van de markt in, zijn de oliereserves toegenomen. In totaal namen de reserves vorige week met 3,6 miljoen vaten toe, zo blijkt uit data van het Amerikaans Energieagentschap (AEI). Uit een toonaangevende enquête van Reuters blijkt dat economen verwacht hadden dat de reserves met 3 miljoen vaten zouden dalen.

Ook in de Verenigde Staten staat de zomervakantie voor de deur. Over het algemeen stijgt de vraag naar olie in deze periode, aangezien veel Amerikanen met de auto of per vliegtuig familie ver weg gaan bezoeken. Daarbij moet gezegd worden dat we nog aan het begin van die periode staan. Toch gaan pensionado's en mensen zonder schoolgaande kinderen hun reizen in deze periode alvast op reis om de ergste vakantiedrukte voor te blijven. Dat maakt het des te opmerkelijker dat de reserves van destillaten ook met 2,7 miljoen vaten zijn toegenomen. Dit duidt erop dat de hoge stand van de oliereserves niet het gevolg is van een toename van de productie, maar worden gecreëerd door lage vraag. Gezien de tijd van het jaar was de verwachting van de markt dat de reserves van destillaten met veel minder, namelijk 1,1 miljoen vaten, zouden toenemen.

Krapte in het derde kwartaal
Toch zorgt de zwakke vraag op de Amerikaanse markt niet echt voor druk. Analisten op de oliemarkt verwachten nog steeds dat de markt door extra vliegverkeer aan de krappe kant zal zijn. Daarbij helpen recente rapporten over de luchtvaartsector die stuk voor stuk bevestigen dat het vliegverkeer weer op het niveau van voor de coronapandemie is. Daarom verwacht een deel van de markt dat de op het moment nog ruime oliemarkt elk moment kan omslaan in krapte.

De grafiek van de dieselprijs laat een vergelijkbaar plateau zien. Op donderdag 20 juni werd diesel voor €131,71 per 100 liter verhandeld. Inmiddels is de prijs gedaald tot €131,37.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden