Agrifoto

Analyse Suiker

Suiker zit in de hoek waar de klappen vallen

Eergisteren 10:00 uur - Jurphaas Lugtenburg

In Nederland is het zaaien van de suikerbieten vlot verlopen. Daar moeten we ons maar een beetje aan vasthouden, want van de suikerprijzen op de wereldmarkt moeten we het niet hebben. Onder meer door voldoende regen in de moesson in India en de onzekerheid die de handelsoorlog veroorzaakt zit suiker in de hoek waar de klappen vallen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de laatste cijfers van Cosun is 99,3% van het areaal bieten voor dit seizoen inmiddels gezaaid. De gemiddelde zaaidatum zal daarmee waarschijnlijk een maand eerder zijn dan we de laatste twee jaar gewend waren. Droogte is wel een beetje een probleem, en niet alleen om de bieten boven te krijgen. 415 hectare is over gezaaid met in 76% stuifschade als belangrijkste reden voor het overzaaien, meldt Cosun.

Moesson
Droogte is in India de op een na grootste suikerproducent ter wereld geen probleem. Volgens de Indiase Meteorologische Dienst (IMD) krijgt het land dit jaar bovengemiddelde regen in de moesson, zo werd gisteren bekendgemaakt. De dienst rekent dat 105% van het vijftigjarig gemiddelde valt. Het moessonseizoen loopt van juni tot september en een deze maanden valt ongeveer 70% van de regen die nodig is voor de gewassen. Voldoende vocht in deze periode is doorgaans goede voor de opbrengsten van gewassen zoals suikerriet. "Bovengemiddelde regenval voor het tweede jaar op rij zal New Delhi helpen de export van suiker, rijst en uien te verhogen", aldus een in Mumbai gevestigde dealer van een internationaal handelshuis bij Reuters. Verder wijzen verschillende bronnen op de gunstige effecten van goede oogsten op de inflatie. Als de inflatie onder de 3,5% blijft, krijgt de Indiase Centrale Bank ook weer wat meer speelruimte. Dat is in het huidige economische klimaat met een handelsoorlog geen overbodige luxe.

Bron: USDA

Van die handelsoorlog krijgt de suikermarkt ook het nodige mee. Het zijn nog niet eens de handelsbeperkingen die spelers op de markt voor de korte termijn vrezen. De lagere prijs voor olie weegt zwaarder. Zowel Brent- als WTI-olie leverde deze maand ongeveer $10 per vat in en met goedkopere olie is het voor de verwerkers van suikerriet minder interessant om ethanol te produceren. In plaats daarvan wordt er meer suikerriet verwerkt tot suiker. Dat zorgt voor druk op de suikermarkt.

Last van goedkope olie
De voorkeur voor de productie van suiker in plaats van ethanol komt nog niet helemaal naar voren in de cijfers van Unica, de bond van de suikerrietindustrie in Brazilië. In het centraal zuidelijke deel van het Brazilië ('s werelds grootste suikerproducent) is de oogst van suikerriet begonnen en de opbrengsten zijn goed. In de tweede helft van maart werd 201.000 ton suikerriet geoogst. Dat is bijna 10% meer dan vorig jaar deze periode. De productie van ethanol steeg in deze periode met 3,5% naar 547 miljoen liter. Dit zijn wel cijfers van voor de presentatie van Trump over de importtarieven en de onrust die dat veroorzaakte.

Op de termijnmarkten in zowel Londen als New York zakte de suikerprijzen naar het laagste niveau in maanden. New York tikte gedurende de dag zelfs even het laagst prijsniveau in 2,5 jaar aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden