Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Verdrag China met Spanje biedt vleessector hoop

Vandaag 08:00 uur - Matthijs Bremer

China heeft twee overeenkomsten gesloten met Spanje, waaronder één over de export van varkensvlees. Deze stap vindt plaats tegen de achtergrond van een oplopende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Het akkoord wordt met enthousiasme ontvangen, omdat het wordt gezien als een signaal dat Chinese handelsbeperkingen op Europees vlees voorlopig uitblijven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De overeenkomsten werden vrijdag bekendgemaakt door de Spaanse premier Pedro Sánchez tijdens zijn bezoek aan Peking. Ze volgen kort op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de invoertarieven op Chinese producten te verhogen met 145%. In reactie daarop voerde China de heffingen op Amerikaanse goederen op met 125%. Deze verhoging kwam bovenop bestaande tarieven, waardoor de totale importheffing op Amerikaans varkensvlees nu uitkomt op 172%.

Profiteert Europa?
Dit is goed nieuws voor de Europese varkensvleesmarkt. Eind vorig jaar kondigde China nog een onderzoek aan naar vermeende 'Europese dumpingpraktijken', nadat de Europese Unie had voorgesteld de importtarieven op Chinese auto's te verhogen. Daarbij werden onder andere Danish Crown, Vion Boxtel en het Spaanse bedrijf Litera Meat S.L.U. expliciet genoemd. De hernieuwde interesse in Spaans varkensvlees wordt gezien als een teken dat China de Europese markt momenteel vriendelijker behandelt, nu de relaties met de Verenigde Staten verder onder druk staan. In de Europese varkenssector bestond eerder de vrees dat bedrijven hun bijproducten moeilijk kwijt zouden kunnen, aangezien er wereldwijd maar weinig markten zijn waar hoge prijzen worden betaald voor producten als varkensorganen, snuiten en poten.

Daarbij gaan aanzienlijke volumes gemoeid. In 2024 exporteerde de Verenigde Staten 467.000 ton varkensvlees naar China, met een waarde van $1,27 miljard. Zo'n 321.500 ton daarvan, ofwel 68,9% van die export bestaat uit bijproducten. De Europese Unie hoeft zich voorlopig naar alle waarschijnlijkheid geen zorgen meer te maken over de afzet van haar bijproducten. Hoewel de voorkeur van China uitgaat naar importen uit Brazilië is de Braziliaanse markt voorlopig nog te klein om het Amerikaanse volume aan varkensvlees te kunnen vervangen, laat staan de gezamenlijke export uit de Verenigde Staten en de Europese Unie.

De Europese Unie exporteerde vorig jaar 1,15 miljoen ton varkensvlees naar China, waarvan 650.000 ton, ofwel 56,5% bestond uit bijproducten. Hoewel het recordniveau van 3,3 miljoen ton in 2020 nog ver uit zicht is, lijkt een verdere krimp inmiddels onwaarschijnlijk. Die trend tekende zich vroeg in het jaar al af, met als eerste signaal een hogere export in januari. In die maand bedroeg de totale export naar China 105.500 ton, een stijging van 6,6% ten opzichte van het jaar ervoor.

Varkensmagen
Onderdeel van de overeenkomst is de toelating van de export van varkensmagen naar China. Dit product, dat zeer geliefd is in de Chinese keuken, mocht vóór het verdrag niet vanuit Spanje naar China worden geëxporteerd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden