Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesexport Australië naar China groeit fors

Gisteren 17:00 uur - Matthijs Bremer

De Australische rundvleesexport blijft in de eerste drie maanden van 2025 sterk, zo blijkt uit gegevens van het Australische ministerie van Landbouw. De Verenigde Staten blijft de voornaamste afzetmarkt, maar vooral de toegenomen export naar China valt op. De export naar de Europese Unie steeg in relatieve termen sterk, maar de handelsvolumes blijven zeer beperkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Australië heeft in maart ongeveer 122.300 ton rundvlees geëxporteerd, een toename van 5% ten opzichte van een jaar eerder. In de eerste drie maanden van 2025 kwam de totale rundvleesexport uit op 311.000 ton, wat neerkomt op een stijging van 13% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De export naar de Verenigde Staten blijft leidend voor de Australische rundvleessector. Door schaarste op de Amerikaanse markt daalde de uitvoer naar de VS in 2024 aanzienlijk, en ook begin 2025 blijft de situatie grotendeels ongewijzigd. In maart werd ongeveer 22.300 ton rundvlees geëxporteerd naar de Verenigde Staten, een stijging van 22% ten opzichte van een jaar eerder. Over de eerste drie maanden van het jaar bedroeg de export zelfs 92.100 ton, wat neerkomt op een toename van maar liefst 35%.

Ondertussen zit de uitvoer naar China duidelijk in de lift. De export naar het land steeg met 22% tot 20.176 ton, waarmee China het op een na grootste volume afnam. Helemaal verrassend is dat niet: december vorig jaar herstelde China de toegang voor alle slachthuizen die historisch gezien al toegang hadden tot de Chinese markt. Tussen 2020 en 2022 verloren de slachthuizen toegang tot de Chinese markt, nadat Australië opriep tot een onderzoek naar de oorzaak van de coronapandemie. Daarmee heeft het land een duidelijke stap gezet richting een verdere diversificatie van de import. In de eerste drie maanden van 2025 importeerde China 21% meer rundvlees, goed voor in totaal 56.200 ton.

Japan daalt, maar Korea stijgt
De export naar de twee traditioneel belangrijkste afzetmarkten laat ondertussen een gemengd beeld zien. Japan blijft de op twee na grootste bestemming, maar de uitvoer naar het Aziatische land daalde met 11% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, tot ongeveer 18.700 ton. De export naar Zuid-Korea liet daarentegen een stijging van 9% zien, tot 16.300 ton. Daarmee blijft Zuid-Korea stevig op de derde plaats staan als exportbestemming.

De export naar Indonesië daalde in maart aanzienlijk. De uitvoer lag 51% lager dan een jaar eerder en kwam uit op 5.100 ton. Daarentegen was de export naar andere Aziatische markten duidelijk positief. Zo werd naar de Filipijnen 3.000 ton rundvlees geëxporteerd, een stijging van 12% ten opzichte van het jaar ervoor. De export naar Taiwan nam met 15% toe tot 2.550 ton, terwijl de uitvoer naar Thailand zelfs met 37% steeg tot 2.570 ton. Ook de export naar de Europese Unie liet in relatieve termen een sterke stijging zien, al blijven de absolute volumes beperkt. De export naar de EU steeg met 18% tot net iets minder dan 600 ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden