De krapte op de rundvleesmarkt blijft de prijzen opstuwen. Daardoor heeft de P-kwaliteit het niveau van €5 per kilo bereikt, zo blijkt uit data van Vee & Logistiek. Opmerkelijk is dat de prijs van deze laagste runderkwaliteit die nog geschikt is voor de productie van vleesonderdelen nu hoger ligt dan die van de hoogst genoteerde U-kwaliteit in dezelfde periode vorig jaar.
Door de schaarste op de rundveemarkt zijn de prijzen fors gestegen. Daarbij heeft de P-kwaliteit de psychologische grens van €5 per kilo doorbroken. Vergeleken met een jaar geleden is de prijs voor deze kwaliteitsklasse met maar liefst 67,8% gestegen. Aan het begin van het jaar werd voor runderen in deze categorie nog €2,98 per kilo uitbetaald. Dat is een stijging van €2,02 in absolute zin.
Opmerkelijk is dat de prijs van runderen in de P-kwaliteit momenteel hoger ligt dan die van de U-kwaliteit in dezelfde periode van 2024. Ter vergelijking: een jaar geleden bedroeg de slachtprijs van de U-kwaliteit nog €4,78 per kilo. De huidige P-kwaliteit ligt daarmee 4,6% boven het niveau van de U-kwaliteit van toen.