Shutterstock

Analyse Energie

Hogere vraagprognose onderbreekt daling olieprijs

11 Juli 2024 - Matthijs Bremer

Optimisme over de vredesbesprekingen tussen Israël en Hamas zorgde deze week voor een daling op de oliemarkt. Al zijn er duidelijke signalen dat die conclusie toch wat snel getrokken werd. Later in de week zwakte de daling af, nadat het Amerikaanse Energieagentschap (EIA) zijn prognose voor de wereldwijde olievraag naar boven bijstelde.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van olie heeft deze week een stap omlaag gezet. Op donderdag 4 juli werd olie voor $87,43 per vat verhandeld. Op woensdag 10 juli daalde de prijs echter tot $84,83. 

De mark stond deze week in het teken van de vredesbesprekingen tussen Israël en Hamas. Deze week kwamen geregeld optimistische geluiden over een mogelijke deal aan het licht, waardoor de oliemarkt hoop kreeg dat de risico's rondom transporten vanuit het Midden-Oosten binnenkort niet meer spelen. Vorige week vertelden ambtenaren tegen CNN dat het geraamte van de deal stond. Ondertussen lekte uit het Israëlische kamp dat premier Benjamin Netanyahu toestemming had gegeven om de details uit te onderhandelen. In het weekend volgde daarop het nieuws dat Hamas grote compromissen had toegezegd.

Toch is het de vraag wat de olieprijs weer doet als er toch geen deal komt. Tot nu toe is optimisme altijd te vroeg gekomen en ook dit maal is een deal geen zekerheid. Zo voert Israël nog altijd bombardementen uit op Gaza. Daarnaast gaf Netanyahu aan dat een ding zeker is: deal of geen deal, Israël blijft in Gaza doorvechten tot alle doelen van de oorlog zijn bereikt. Zelfs als er een deal over de gijzelaars inzit, lijkt Israël in andere woorden niet bereid tot een staakt-het-vuren. De staat heeft immers het doel Hamas te vernietigen nog niet losgelaten.

Hogere consumptie
Woensdag 10 juli dempt een hogere prognose over de wereldwijde olievraag van het Amerikaanse Energieagentschap (EIA) de daling aanzienlijk. Op zich is de verhoging beperkt. In totaal stelt het EIA de verbruiksprognose over 2025 bij van 104,6 vaten olie per dag tot 104,7 miljoen vaten per dag. Toch is het effect van de stijging aanzienlijk. Waar het EIA voorheen een situatie van balans voorzag, komt het agentschap nu tot de conclusie dat er volgend jaar sprake is van een licht tekort.

Voor de tweede helft van 2024 voorspelde het energieagentschap al dat er een tekort zou ontstaan. Dat tekort schatte het EIA tot voor kort op 550.000 vaten per dag. Inmiddels heeft het agentschap dat tekort bijgesteld naar 750.000 vaten per dag. Door het grotere tekort heeft het agentschap zijn prijsprognose naar boven bijgesteld van $84 per vat naar $89 per vat. Al zit in het verhaal een ook een belangrijke nuance. Het EIA verwacht geeft aan dat er vanaf het derde kwartaal van 2025 ook weer een surplus aan olie kan ontstaan, mocht de OPEC+ ervoor kiezen om de lagere productietargets terug te draaien.

De prijs van diesel daalde deze week met de olieprijs mee. Op donderdag 4 juli werd diesel voor €131,47 per 100 liter verhandeld. Op woensdag 10 juli was de prijs gedaald tot €129,14. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden