Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Olijfolieprijs stijgt flink door

Maandag 16:10 uur - Alex Jurvillier

Afgelopen periode stegen de olijfolieprijzen fors door. De prijzen zijn weer opgeklommen tot het niveau van ongeveer begin juli.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olijfolieprijs op de groothandelsmarkt in Jaén bedroeg voor het weekend €7,05 per kilo. Sinds het relatief lage niveau van juli, tonen de prijzen weinig tekenen van verlichting.

Productiedata tot en met 31 augustus van het Spaanse ministerie van Landbouw, tonen een productiehoeveelheid van 852.551 ton. Dat is beter dan vorig jaar, toen de hoeveelheid olijfolie 666.000 ton bedroeg tot en met augustus. Maar in vergelijking met jaar 2021/22, toen er tot en met augustus 1.493.000 werd geproduceerd, fors lager.

De huidige voorraden worden momenteel flink aangesproken en internationale media melden dat die achteruitgang een rol speelt in het huidige sentiment. Het Spaanse ministerie van Landbouw rapporteerde tot 31 augustus een olijfolievoorraad van 138.662 ton bij de almazaras (molens). Vorige maand was dat nog 187.576 ton.

Spanje voorziet de wereld in 45% van de totale olijfoliebehoefte, en heel Europa in 70%. Dimitra Aliefs, lid van een Griekse wetenschappelijke olijfolieorganisatie (4E), vertelde aan Euractiv begin deze maand dat er voor komend seizoen 2024/25 een betere oogst wordt verwacht, vooral in Spanje. Maar bijvoorbeeld ook in Griekenland. Een andere expert vertelde dat de lenteregens in Spanje goed waren voor de oogst en de productiekosten langzaamaan beginnen te zakken. Maar het zal tijd kosten voordat de hogere opbrengst de prijzen gaat beïnvloeden, omdat de geproduceerde olijfolie pas later beschikbaar zal zijn op de markt. De nieuwe voorraad die geproduceerd zou worden vanaf 1 oktober, zou in Spanje pas vanaf eind november op de markt komen, en internationaal pas in december of januari.

Er zijn zorgen omtrent de regenval in Spanje. Het Spaanse Cordopolis schreef eerder deze maand dat de olijfbomen, volgens de Cordobase president Fernando Adell, zich op een kritiek moment bevinden. ''We hopen dat het snel gaat regenen'', vertelt de president. Ook zouden de lage voorraden in Italië, dat olijfolie importeert uit Spanje, de Spaanse voorraad verder aanspreken.

4E publiceerde begin deze maand nieuwe verwachtingen voor het komende olijfolieseizoen. Spanje zal naar verwachting tussen de 1,3 en 1,5 miljoen ton produceren, wat weer op het niveau zit van 2021/22. Italië produceert naar verwachting tussen de 180.000 ton en 200.000 ton. De verwachting voor het huidige seizoen van de Europese Commissie ligt met 329.000 ton hoger.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden