Sinds het begin van deze maand heeft het restaurant van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft een volledig vegetarisch assortiment. "In het kader van klimaatactie is hiervoor gekozen", vertelt Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft. De universiteit heeft zichzelf namelijk het doel gesteld om tegen 2030 CO2-neutraal te zijn. "Onderzoek toont aan dat veel winst behaald kan worden op het gebied van voedsel." Daarnaast is het volgens de universiteit belangrijk dat we bewuster met ons voedsel omgaan.
Twee jaar terug is de uitstoot van alle activiteiten op én van de campus geanalyseerd. "Daaruit is gebleken dat – na het energieverbruik van de gebouwen – voedsel onze tweede grootste uitstootbron is", licht Van den Dobbelsteen toe. "Toentertijd waren onze restaurants voornamelijk op vlees gebaseerd. We kwamen erachter (via verschillende onderzoeken) dat een vegetarisch of veganistisch dieet ongeveer de helft aan uitstoot kan schelen. Een reden om dat eens te bekijken. In maart 2020 hebben we daarom een vleesloze week gehouden op de faculteit Bouwkunde en die was een groot succes."
Dit jaar is de universiteit pas serieus verder aan de slag gegaan met klimaatactie op alle fronten. Denk daarbij aan het verminderen van de uitstoot via de gebouwen, het vervoer, de inkoop, het afval, maar dus ook voedsel. "De decaan van de faculteit Bouwkunde heeft toen besloten om het faculteitsrestaurant volledig vegetarisch te maken. Al hebben de TU Delft, cateraar Cirfood, het management, de medewerkers en de studenten van de faculteit daar wel jarenlang zorgvuldig naar toe gewerkt."
'Zorg dat het alternatief lekker is'
Van den Dobbelsteen is niet bang dat studenten nu buiten de campus op zoek gaan naar een lunch van dierlijke producten. "Er zijn op de campus zelf nog voldoende restaurants en foodtrucks waar wel vlees of vis verkocht wordt. Daarnaast zeggen zelfs rasechte carnivoren dat ze voor hun lunch echt niet per se vlees hoeven te hebben, zeker wanneer het alternatief lekker is." Volgens Van den Dobbelsteen is dat laatste tegenwoordig geen probleem. "We hebben veel goede vleesvervangers, die dezelfde bite en smaak als dierlijke producten hebben. Denk aan nepdraadjesvleeskroketten of (nog beter) oesterzwammenkroketten. Mochten ze dat niet voldoende vinden, dan kunnen ze altijd nu hun eigen boterham met vleeswaren meenemen."
Ook verwacht de coördinator niet dat het negatief uitpakt in de omzet van de faculteitskantine. "Ik verwacht misschien zelfs wel het omgekeerde. Niet alleen vegetariërs of veganisten, maar ook moslims (halal), joden (kosher) en veel anderen van de in totaal 35% buitenlandse studenten werden niet blij van het feit dat overal een plakje ham of spek op zat. Nu we het aanbod vegetarisch hebben gemaakt, kunnen we een veel grotere groep studenten bereiken. Immers, ook de vleeseters eten het." Van den Dobbelsteen haalt daarbij de catering op bijeenkomsten aan. "We boden dan vaak niet meer dan 25% vegetarisch aan. Dat was in no time op, terwijl de vleesproducten altijd overbleven. Ook bij een 50/50-verhouding zagen we dat."
Maar het is volgens Van den Dobbelsteen dus niet de hoofdreden om een volledig vegetarische kantine te worden. "Nee, dat is puur het feit dat we onze verantwoordelijkheid nemen in het reduceren van de CO2-uitstoot en andere milieubelasting. Daarvoor moeten we ook bewust op voedsel selecteren. Denk daarbij lokaal, seizoensmatig, biologisch, diervriendelijk en meer plantaardig/minder dierlijk voedsel."
'Bewuster met ons voedsel omgaan'
Van den Dobbelsteen hoopt dat andere scholen het voorbeeld volgen. "Van mij hoeft echt niet alles 100% vegetarisch of veganistisch, maar we moeten wel veel bewuster met ons voedsel omgaan. Als je vlees serveert, zou dat (voor zover mogelijk) diervriendelijk en biologisch moeten zijn. Het betekent ook dat het stuk duurder moet zijn dan nu het geval is. Dan krijgt de boer er ook een eerlijke prijs voor. Tegelijkertijd leidt het tot minder milieubelasting en minder CO2- en stikstofuitstoot."
De eerste reacties zijn ook niet verkeerd, beweert Van den Dobbelsteen. "Collega's, studenten en andere universiteiten en instanties reageren rondweg positief. Na twee tendentieuze artikelen in het Algemeen Dagblad en De Telegraaf kwam natuurlijk wel veel gemor, maar dat waren geen studenten of medewerkers van de TU Delft. Het ging om buitenstaanders. Waar ik het wel van schrok: de manier waarop de vleesindustrie direct een aanval opende vanuit verschillende hoeken."
Hoewel TU Delft in Nederland een primeur heeft, is het wereldwijd niet vreemd om een volledig vegetarische kantine te hebben. "De School of the Natural and Built Environment van Queens University Belfast heeft ook al een tijdje een volledig vegetarische catering. En zo zijn er wereldwijd wel meer. Overigens heeft de Universiteit Utrecht ook vega-catering, maar nog geen volledig vega-restaurant. Ook in Wageningen zijn ze er mee bezig. Dit is dus geen hype, zoals sommigen beweren, maar een harde noodzaak."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.