Er is sprake van een schreeuwend personeelstekort in de horecasector. Ondernemers houden deuren noodgedwongen gesloten, zoeken creatieve oplossingen en blijven ondertussen hard zoeken naar personeel. Daarbij zijn de ogen steeds meer gericht op de buitenlandse arbeidsmarkt.
De uitbraak van de coronacrisis en de sluiting van de horeca had grote gevolgen voor de arbeidsmarkt in de branche. In een jaar tijd verdween bijna 25% van de banen, becijferde ING dit voorjaar. De bank voorspelde daarbij dat het aantal horecabanen snel weer zou opveren bij de eerste versoepelingen en dat is het geval. Dit zorgt voor nieuwe problemen, want veel koks, obers en andere horecamedewerkers hebben ondertussen noodgedwongen een baan buiten de sector gevonden.
Personeelstekort was al probleem
Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde in juni dat tussen februari 2020 en februari 2021 maar liefst 122.000 banen zijn verdwenen. Nu de horeca langzaam terugkeert naar volledige opening staan er bijna 14.000 vacatures open. Niet gek als je je bedenkt dat ook voor de coronacrisis al sprake was van een personeelstekort. Door de enorme groei van de sector zou de werkgelegenheid naar verluidt groeien van ongeveer 466.000 banen in 2019, naar ongeveer 559.000 banen in 2025. Dat blijkt uit gegevens van Koninklijke Horeca Nederland.
Personeel dat is uitgestroomd naar andere sectoren, keert niet snel meer terug. En dus moeten horecaondernemers flink wat kunstgrepen uithalen om hun zaak draaiende te houden. Er wordt naarstig gezocht naar koks uit Portugal, Spanje of Griekenland, bezoekers moeten via een tablet bestellen en de directeur moet zelf bijspringen in de keuken, zo meldt NOS. Vooral het buitenland kan goed soelaas bieden, omdat veel buitenlandse horeca de deuren heeft moeten sluiten tijdens de coronapandemie.
Helft koks uit buitenland
Horecaondernemers zitten nu allemaal in dezelfde vijver te vissen als het om personeel gaat. In sommige delen van Nederland zouden zelfs al tekenbonussen worden gegeven. Waarbij een paar honderd euro in het verschiet ligt voor personeel dat overstapt naar een collega-restaurant. "Ik denk dat we ons beter structureel op het buitenland kunnen richten", zegt Rick Polman, directeur van Van der Valk in Eindhoven. Hij sluit niet uit dat over een paar jaar de helft van alle koks uit het buitenland komt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.