De horecasector heeft behoorlijk wat te verduren gehad tijdens de coronapandemie, met als grootste strop de sluitingen van horecagelegenheden. Een paar maanden terug heeft het kabinet gelukkig een flink pakket aan versoepelingen doorgevoerd, waardoor consumenten onder meer weer naar de kroeg en het restaurant kunnen. Dat is ook terug te zien in de horeca-omzetcijfers, gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoe ver is het herstel van de horecasector inmiddels gevorderd?
De omzet in de horecasector komt over het tweede kwartaal van dit jaar 38% hoger uit dan een kwartaal eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit is niet vreemd, want de meeste coronaversoepelingen werden afgelopen kwartaal doorgezet. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 is de omzet zelfs met 53% gestegen, al bevonden we ons op dat moment volop in de eerste lockdown. Deze cijfers betekenen daarom niet dat de horecasector hersteld is van de klappen die het afgelopen maanden heeft moeten incasseren. Ten opzichte van twee jaar geleden ligt de omzet namelijk nog altijd ruim 35% lager en dus is de horeca-omzet nog ver verwijderd van het pre-corona-niveau.
De omzet van alle logiesverstrekkers (waaronder hotels en vakantieparken) gezamenlijk steeg afgelopen kwartaal met 25,4%, in vergelijking tot een kwartaal eerder. De hotels alleen konden zich een plus van ruim 60% toerekenen. Voor de overige logiesverstrekkers komt die toename uit op 2,8%. Naar verluidt zal dat in het derde kwartaal hoger zijn, in verband met de schoolvakanties. Eet- en drinkgelegenheden hebben in het tweede kwartaal 42,6% meer omgezet. De verschillen zijn wel groot. De omzet van cafés nam het sterkste toe, met 156,1%. De restaurants boekten een plus van 70,9%. Deze branches profiteerden volop van de versoepelingen. De omzet van fastfoodrestaurants steeg met 14,7% en die van kantines en catering met 8,4%.
Herstel nog niet afgerond
Toch zijn de pre-corona-niveaus, zoals beschreven, voor diverse sectoren nog ver weg. Hoewel de hotels 82,2% meer omzet hebben gerealiseerd dan een jaar eerder, ligt die omzet nog altijd 61,8% lager dan het niveau van voor de coronacrisis. De hotels zijn ook meteen het verste verwijderd van het niveau van twee jaar geleden. De omzet van de overige logiesverstrekkers is wel terug op niveau. Verhuurders van vakantiehuisjes en campings noteerden een omzetstijging van 74,3% ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar én een kleine stijging (0,3%) ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.
Ook de restaurants (+56,5%), cafés (+48,8%), fastfoodrestaurants (+37,7%) en kantines en catering (+35,1%) hebben meer omgezet dan in het tweede kwartaal van afgelopen jaar. Maar net zoals bij de hotels geldt dat de omzet van de eet- en drinkgelegenheden duidelijk achterblijft bij het niveau van twee jaar terug. Alleen de fastfoodrestaurants hielden het omzetverlies, met een min van 2,4%, ten opzichte van twee jaar geleden relatief beperkt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.