Alexandros Michailidis / Shutterstock

Politiek Farm to Fork

Europarlement stemt massaal voor 'Farm to Fork'

20 Oktober 2021 - Redactie Foodbusiness

Het Europese Parlement heeft dinsdagavond 19 oktober ingestemd met de 'Farm to Fork'-strategie. De uitslag is een overwinning voor de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans.

De 'Farm to Fork'-strategie is met 452 stemmen voor, 170 tegen en 76 onthoudingen met ruime meerderheid aangenomen. Dat is opmerkelijk te noemen. Farm to Fork lag de afgelopen weken namelijk zwaar onder vuur. Er was onder meer flinke kritiek op de zwakke onderbouwing van het plan en de Commissie werd beticht van een poging om een kritisch rapport weg te moffelen.

Met het aannemen van de strategie neemt het Europarlement "een resolutie aan die moet zorgen voor een fair, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem binnen de Europese Unie", schrijft het Parlement in een persbericht. Wel moeten boeren ondersteund worden om de doelen te halen, vindt co-rapporteur Herbert Dorfmann. "Onze landbouwers leveren al fantastisch werk, dus als we hen terecht vragen hun gebruik van pesticiden, meststoffen en antibiotica terug te dringen, moeten we hen ondersteunen zodat de productie niet gewoon buiten de Europese Unie plaatsvindt."

Kritische geluiden
Toch klinkt er ook kritiek. Zo waarschuwt Bert-Jan Ruissen (SGP) dat het Parlement grote risico's neemt met de voedselproductie. "Onhaalbare en onbetaalbare doelen opleggen aan de landbouw is een recept voor misoogsten, kaalslag van het platteland en groeiende afhankelijkheid van import uit landen met lage normen." Over het doel het middelengebruik met 50% te verminderen, zegt hij: "Een mooi streven, maar dat kun je niet opleggen bij een natuurproduct. Wat als er weer een natte zomer is vol schimmels en plantenziektes? Dan maar een jaartje geen brood?"

Annie Schreijer-Pierik (CDA) wijst op de gevolgen van deze strategie. "De kosten van de productiekrimp en doelen in Timmermans' transitie worden neergelegd op het bordje van boeren en tuinders, wier verdienmodel nu al tekortschiet. Er dient eerst een volledige effectbeoordeling te komen die zekerheid biedt over de consequenties voor boereninkomens, de levensmiddelenketen en strategische voedselvoorziening, gevolgd door een herijking van de doelstellingen."

Alternatieven
Daar zit ook de pijn voor Jan Huitema (VVD). De Commissie heeft de doelen van 'Farm to Fork' gepresenteerd zonder eerst de effectenstudie af te wachten. "Ik ben niet tegen de ambitie om minder beschermingsmiddelen en kunstmest te gebruiken, maar wel op voorwaarde dat er alternatieven voorhanden zijn om ons landbouwgrond optimaal te gebruiken", schrijft hij. "Een logisch alternatief voor bijvoorbeeld kunstmest is dierlijke mest. Maar, door Europese wetgeving kunnen boeren op dit moment hun eigen dierlijke mest niet ten volle gebruiken voor hun gewassen. In plaats daarvan worden ze gedwongen kunstmest te gebruiken. De wereld op z'n kop!"

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden