Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Dreigende krapte drijft koffieprijs op

28 Mei 2021 - Jeannet Pennings

De grootste koffieproducent ter wereld, Brazilië, kampt dit jaar met ernstige droogte. Boeren houden rekening met een flink lagere oogstopbrengst wat kan zorgen voor een tekort in het wereldwijde aanbod. De huidige koffieprijs laat daardoor een opwaartse beweging zien.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koffieoogst in Brazilië is begin mei van start gegaan. Tot en met september worden er volop koffiebonen geplukt op de ruim 200.000 koffieplantages die het land telt. Doorgaans levert dit ongeveer 2.600.000 ton koffie per jaar op, wat neerkomt op zo'n 35% van de wereldwijde productie. Andere grote producenten, zoals Vietnam, Colombia, Indonesië en Ethiopië, volgen op gepaste afstand. Dit jaar zal de opbrengst in Brazilië naar verwachting echter aanzienlijk lager liggen dan gemiddeld.

Brazilië kampt met extreem droge weersomstandigheden. De recordoogst van 68 miljoen zakken koffie in 2020 lijkt verder weg dan ooit in het land. Gewasbureau Conab maakte deze week bekend dat het rekent op een 23% lagere koffieopbrengst voor 2021. De productie daalt vermoedelijk naar een dieptepunt in vier jaar van 48,8 miljoen zakken.

Koffievoorraden slinken
Daar komt bij dat logistieke problemen wereldwijd het verschepen van koffie dit jaar fors hinderen. De coronapandemie heeft een tekort aan zeecontainers veroorzaakt, waardoor transportkosten volgens handelaren soms meer dan verdubbeld zijn.

Het zorgt ervoor dat de koffievoorraden slinken, onder meer in de Verenigde Staten, 's werelds grootste koffieverbruiker. Een belangrijke leverancier van koffie voor de Verenigde Staten is Colombia. Dat land kampt met extra logistieke hindernissen door protesten tegen de regering. Transportroutes naar havens worden geblokkeerd. De nationale koffiefederatie in Colombia schat dat zeker een half miljoen zakken niet geëxporteerd kan worden.

In de Verenigde Staten zijn de koffievoorraden al gedaald naar het laagste punt in de afgelopen zes jaar, meldt Bloomberg. En dat ondanks de recordoogst van Brazilië afgelopen jaar. Nu droogte de productie in het Zuid-Amerikaanse land teistert, wordt er komende maanden een tekort verwacht in de wereldkoffiebalans. Eind 2021 zal dat tekort volgens de International Coffee Organization (ICO) op meer dan tien miljoen zakken koffie uitkomen.

Vraag trekt juist aan
En dat terwijl de wereldwijde vraag naar koffie juist aantrekt. In 2019 zakte de markt in bij de uitbraak van de coronacrisis. Nu verschillende landen langzaam uit hun lockdown komen en het zogenaamde out-of-home-segment aantrekt, groeit de vraag naar koffie. De ICO meldde op 11 mei al dat de wereldwijde koffie-export tussen oktober en maart met 3,5% was gestegen. 

Dit in combinatie met krapte aan de aanbodszijde kan maar één ding betekenen: stijgende prijzen. Dat was afgelopen periode dan ook zeker het geval. Koffiefutures bereikten de hoogste prijs in vier jaar tijd. Afgelopen woensdag steeg de prijs van arabica-koffie (goed voor ruim 70% van de wereldwijde koffieproductie) met 3,5% op de Intercontinental Commodity Exchange (ICE) in New York. De prijs van robusta-koffie steeg 1%. Met een aantrekkende vraag en een tegenvallende productie, is het niet waarschijnlijk dat de prijs op korte termijn nog veel zal dalen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden