Shutterstock

Analyse Koffiebonen

Koffiebonen blijven flink in prijs stijgen

23 Juli 2021 - Jeannet Pennings

Nieuwe problemen rondom de oogst in Brazilië zorgen ervoor dat de prijzen van koffiebonen blijven stijgen. Deze week steeg arabica-koffie op de Intercontinental Commodity Exchange (ICE) in New York naar het hoogste prijsniveau in ruim zes jaar tijd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Arabica-bonen zijn goed voor ongeveer 60% van de wereldwijde koffieproductie. De belangrijkste producerende landen zijn Brazilië, Colombia, Indonesië en Ethiopië. Met een aandeel van ongeveer 35% in de wereldwijde productie is Brazilië wel veruit de grootste speler. Niet gek dus dat de oogstverwachting in het land grote impact heeft op de mondiale prijsvorming.

Vorst bovenop droogte
Recentelijk schreven we al over ernstige droogte in Brazilië wat een prijsopdrijvend effect had. Dit in combinatie met zware regenval in Indonesië zorgt voor de kleinste mondiale koffievoorraad in tien jaar tijd. Vorst in Brazilië doet daar nu nog een schepje bovenop. Telers in het land worden geconfronteerd met de koudste weersomstandigheden van de afgelopen 25 jaar. De oogstopbrengsten komen daardoor verder onder druk te staan.

Koffiebomen zijn extreem vorstgevoelig. Vorst kan de bladeren en takken beschadigen. In Brazilië is dat op veel plantages nu al het geval terwijl er nog een koufront op komst is. Koffiebomen hebben een cyclus van twee jaar. Voor de oogst van 2022 betekent dit dat de opbrengstverwachtingen in Brazilië nu afnemen, waardoor het lastig wordt om de huidige kleine koffievoorraad weer op peil te krijgen.

1 tot 2 miljoen zakken minder
Daar komt nog bij dat er zorgen zijn over de terugkeer van La Niña, wat de droogte in het land zal verergeren. Experts schatten in dat de actuele weersomstandigheden in Brazilië voor een krimp zorgt van één tot twee miljoen zakken koffiebonen in seizoen 2022/2023, zo meldt Bloomberg.

Arabica-koffiefutures noteerden dinsdag 20 juli in New York 165.50 dollarcent per pond. Daarmee steeg de prijs op één dag bijna 8%. De rek bleek er nog niet uit, want naarmate de week vorderde bleven de prijzen verder oplopen naar het hoogste niveau sinds 2014.

Coffee Futures US

De koffieprijzen, die al acht maanden achtereen een stijgende trend laten zien, bereiken hiermee een nieuw record. Volgens de International Coffee Organization (ICO) werd op de beurs in New York in de maand juni gemiddeld nog een prijsniveau van 156.43 dollarcent per pond behaald, wat 2,6% hoger was dan de voorgaande maand. Ook de tweede grote koffiesoort Robusta laat een opgaande prijsbeweging zien.

Kopje koffie mogelijk duurder
Het is afwachten wat de koffiebranche en uiteindelijk de consument zal merken van de ontwikkelingen op de koffiemarkt. Grote inkopers werken met langetermijncontracten en zullen voorlopig ingedekt zijn. Maar met de geschetste vooruitzichten kan het niet anders dan dat ons kopje koffie over het algemeen duurder wordt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden