Shutterstock

Analyse Koolzaad

Koolzaad wordt voorlopig nog niet goedkoper

26 Juli 2021 - Kimberly Bakker

Eind juni werd er nog gesproken over een ruimer aanbod van koolzaad, maar die verwachtingen worden nu alweer de kop in gedrukt. In Canada, 's werelds grootste exporteur van koolzaad, valt de oogst namelijk tegen als gevolg van hitte en droogte. De Europese Unie is een van de grootste klanten en dus kan dit flink wat gevolgen hebben. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koolzaadnotering op de termijnmarkt in het Canadese Winnipeg heeft als gevolg van het bovenstaande afgelopen week een nieuwe hoogtepunt bereikt van omgerekend €661 per ton. Inmiddels zijn de gemoederen weer wat bedaard, maar de koolzaadprijs blijft - met omgerekend €595 per ton - historisch hoog. Eén jaar terug stond de notering nog op €330 per ton. De Matif-notering voor koolzaad laat een soortgelijke beweging zien. Al is de prijsstijging hier met €40 per ton wel minder extreem dan in Canada. 

Lagere opbrengst, gelijke vraag
De krappe voorraden zijn de voornaamste reden voor deze prijsrally. De Canadese koolzaadoogst wordt door de Amerikaanse landbouwministers geschat op 2,2 ton per hectare, met een totaal van 20,2 miljoen ton. Dat is duidelijk onder het meerjarig gemiddelde. De totale oogst komt ongeveer 300.000 ton lager uit dan de verwachting van een maand geleden. Ter vergelijking: de koolzaadoogst in de Europese Unie wordt door analisten Europese Commissie ingeschat op 16,7 miljoen ton. Ook dat is onder het vijfjarig gemiddelde (-4,5%).

Tegelijkertijd is de verwachting van analisten dat de vraag naar koolzaad op de wereldmarkt stabiel blijft. Alleen al de Europese Unie zal door de tegenvallende eigen oogst ongeveer 150.000 ton koolzaad meer moeten importeren.

Krimpende voorraden
Canada had in seizoen 2019/2020 een eindvoorraad van drie miljoen ton. Voor de aanvang van het huidige seizoen waren die voorraden meer dan gehalveerd. Er is namelijk nog maar 1,2 miljoen ton over. De verwachting is dat de eindvoorraad het komende seizoen met nog eens 100.000 ton daalt, naar 1,1 miljoen ton. 

Door de beperkte voorraden wereldwijd verwachten analisten dat de relatief hoge prijzen ook het komende jaar nog aanblijven. De grote vraag die nog wel boven de markt hangt, is wat de werkelijke koolzaadopbrengst zal zijn. Uiteindelijk zal dat bepalen of de prijs op een hoger, lager of gelijk niveau zal uitkomen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden