Shutterstock

Achtergrond Spanje

Spanjaarden lijnrecht tegenover elkaar over vlees

26 Juli 2021 - Kimberly Bakker

De vleesconsumptie in Spaanse huishoudens is afgelopen jaar met 10,5% toegenomen. Elk jaar geeft een Spanjaard bijna €350 uit aan vlees. Volgens minister Alberto Garzón is dat te veel. Hij is gestart met een nieuwe campagne, maar die valt niet bij iedereen in de smaak. Volgens verschillende vakbonden in de vleessector onderschat hij de waarde van de sector, die jaarlijks toch zo’n €28 miljard in het laatje brengt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Spaanse partijen staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de consumptie van vlees in het land. De minister van Consumentenzaken, Alberto Garzón, liet afgelopen week – met de kreet 'minder vlees, meer leven' – duidelijk merken dat hij vindt dat Spanjaarden minder vlees moeten eten. Die uitspraak viel niet in goede aarde bij onder meer de Spaanse landbouwminister. Ook verschillende partijen in de vleessector zijn opgestaan op hun ongenoegen te uiten. Zij willen dat de campagne per direct stopgezet wordt.

Volgens hen is de campagne niet op juiste cijfers gebaseerd. Garzón stelt dat de vleessector in Spanje wordt beheerst door grote partijen, maar dat is niet waar, zo melden de bonden. "Er zijn meer dan 2.750 bedrijven in de Spaanse vleessector en het merendeel daarvan is een kleine of middelgrote onderneming. Er zijn daarnaast ruim 500.000 veehouderijen en dat zijn veelal familiebedrijven", schrijven de partijen in een reactie. Garzón stelt ook dat de sector verantwoordelijk is voor 14,5% van de uitstoot in Spanje. Ook dat is volgens de vleespartijen incorrect. Zij melden 'slechts' een uitstoot te hebben van 7,8%. "Daarmee kun je ons niet vergelijken met de sectoren transport (27,7%), de maakindustrie (24,1%) of elektriciteitsopwekking (10,3%)."

Belangrijke sector
De vleessector is belangrijk voor de Spaanse economie; het is de vierde grootste industriële sector van het land. Niet vreemd dus dat er zo'n grote discussie gaande is. Vorig jaar bedroeg de omzet van de totale vleessector bijna €28 miljard. De sector levert daarnaast 100.000 directe banen op, waarmee het goed is voor 25% van de totale werkgelegenheid in de voedingsindustrie. Wat de export betreft zet het al jaren een stijgende lijn door. Afgelopen jaar werd meer dan drie miljoen ton geëxporteerd, met een waarde van bijna €9 miljard.

Tegelijkertijd heeft Garzón wel gelijk in het feit dat de vleesconsumptie onder Spaanse huishoudens stijgt. Afgelopen jaar consumeerden Spanjaarden 10,5% meer vlees, tot twee miljoen ton. De consumptie per hoofd van de bevolking komt daarmee uit op bijna 50 kilo. Het resulteert erin dat 20,3% van het inkomen wordt uitgegeven aan eten en drinken. Per jaar gaat het dan om een bedrag van €349,54 per persoon. Er wordt ook duurder vlees gekocht. De gemiddelde prijs lag 12,9% hoger, op €7,09 per kilo.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden