In Italië is het perenseizoen dramatisch geweest door vorst in het voorjaar, waardoor er een daling van 73 % van de oogst is. Hier kan de Nederlandse markt van profiteren, want Italië is een geduchte perenconcurrent op de Duitse markt, met het ras Abate-Fetel. De Duitse markt is groeiende. Onze oosterburen krijgen steeds meer interesse in de Conference peer.
De oorzaak van de toenemende interesse in Nederlandse Conference is de campagne vanuit de Europese Unie, waarbij onze oosterburen het product leren kennen door te proeven. Wanneer de smaak bevalt, wordt overgegaan tot herhalingsaankopen. Na Duitsland, volgt binnenkort ook een campagne op de Oostenrijkse markt. De Oostenrijkers kunnen de smaak van peer ook waarderen, zo blijkt uit analyses.
De productie van Conference, een voor Nederland en België belangrijk ras, komt dit jaar uit rond de 805.000 ton. Dat is 18% onder het niveau van het afgelopen jaar. De instorting van de Abate-productie in Italië is de oorzaak dat Nederland nu dé grootste perenproducent van de Europese Unie is. Volgens een marktexpert toont dit aan dat de Nederlandse telers hun vak goed verstaan, omdat zij extreme weersomstandigheden hebben moeten trotseren.
Meer problemen met wantsen
Opvallend genoeg is de perenoogst voor Nederland wel goed te noemen, al valt die ook in ons land 28% kleiner uit dan vorig jaar. Volgens de gegevens van Prognosfruit zal de Europese perenoogst dit jaar met 28% dalen tot 1,6 miljoen ton, met name door de sterk verminderde volumes uit Italië en Frankrijk.
De perenproductie in Italië is dit seizoen een stuk lager, omdat er veel problemen zijn met insecten (voornamelijk wantsen) die niet te bestrijden zijn. Daardoor wordt de teelt bemoeilijkt en neemt het aantal hectares af. Ook in Nederland is dit een groeiend probleem, zo licht de expert toe. Zo rukt hier de 'Suzuki fruitvlieg' op en in het zuiden des lands ook de 'bruingemarmerde schildwants'. Deze insecten komen mee in vrachtwagens en caravans.
Laagste oogst in vijftien jaar
De perenoogst in België valt dit seizoen 25% lager uit dan afgelopen jaar, waarmee het de laagste oogst in vijftien jaar kan zijn, zo melden analisten. Dat komt met name door vorst vroeg in het seizoen, maar ook door slechte weersomstandigheden die een goede bloembestuiving in de weg stonden. Een donkere, koude periode eind mei zorgde er ook voor dat veel van het nog kleine fruit op de grond viel.