Het Nederlandse kersenseizoen is zo goed als voorbij. Door het koude, natte voorjaar was het een jaar met minder kilo's dan afgelopen seizoen. Maar aangezien 85% van de kersentelers in ons land overkappingen gebruikt, is er relatief weinig product verloren gegaan. In België daarentegen moesten de telers de kersenoogst staken door mindere kwaliteit.
Telers willen zonder overkapping haast geen kersen meer telen, meldt een ingewijde. Inmiddels is in Nederland zo'n 85% van de kersenteelt dan ook overkapt. Het geeft een stuk teeltzekerheid. In omliggende landen is het nog lang niet zover. In België en Duitsland zijn overkappingen nog een zeldzaamheid. Dat is ook de reden dat in die landen dit jaar minder kersen geoogst zijn. De kers is immers een zeer gevoelige vrucht, die slecht tegen kou en regen kan. Vorig jaar was de oogst juist groot, mede door de warme zomer. Toen plukten zowel Nederlandse als Belgische kersentelers er de vruchten van.
De Kordia is de meest geliefde kers op de Nederlandse en Belgische markt, en ook Regina blaast haar deuntje mee. Beide kersen staan bekend om de zoete smaak. De consument waardeert daarnaast de donkere kleur en de hardheid. Deze rassen worden sinds jaar en dag geteeld op onze markt. Omdat ze zo'n hoog kwaliteitsniveau hebben, is het moeilijk dit met een ander ras te evenaren. De fruitsector is wel bezig om met nieuwe rassen te experimenteren. Zo is daar het ras Korvic, dat deels voldoet aan de criteria van Kordia en Regina, maar het hierbij nog niet haalt, aldus een kenner. Korvic kan ingezet worden om het seizoen mee te verlengen of te vervroegen.
Binnenlandse markt
Het grootste volume van de Nederlandse kersenproductie vindt zijn weg naar de binnenlandse markt (80% tot 90%). Kraampjes aan de weg zijn in populariteit gestegen, en daarnaast geldt de retail ook nog steeds als een vraagmarkt. Deze zomer werd er iets minder afgezet, omdat de consument regen over het algemeen niet associeert met kersen eten. Daarnaast viel de oogst iets lager uit in Nederland; door de hoge luchtvochtigheid ontstonden er scheurtjes in de kersen. Dat was vorig jaar juist andersom met de warme zomer en een hoge productie kersen.
China importeerde in 2020 de meeste kersen wereldwijd ($2,49 miljard), gevolgd door Hong Kong ($862 miljoen) en Duitsland ($185,7 miljoen) op nummer drie. Zo blijkt uit cijfers van marktbureau Tridge. Volgens een kersenexpert produceert de Nederlandse markt mondjesmaat voor China. Iets dat in de toekomst zo maar zou kunnen veranderen als China onze Kordia of Regina ontdekt. Het Zuid-Amerikaanse Chili is sinds vier jaar de grootste exporteur van kersen ($2,36 miljard); in 2020 was dit goed voor 53% van de totale exportwaarde.